SKUPŠTINA CRNE GORE

Đurović vratila prijedlog za razrješenje Đukanovića na doradu

Naglasila je da navedena dva postupka moraju biti odvojena

Predsjednica Skupšine je prijedlog "vratila na doradu". CDM

H. J. I.

1.10.2022

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović odbila je prijedlog nekadašnje parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav i postupka za njegovo razrješenje.

Predsjednica Skupšine je prijedlog "vratila na doradu", time poručivši da ne želi da krši Poslovnik ni Ustav. Naglasila je da navedena dva postupka moraju biti odvojena, te one koji su dostavili prijedlog pozvala da ga upodobe i usklade sa ustavnim i poslovničkim normama.

Đurović je u dokumentu koji je objavio CdM naglasila da dostavljeni Prijedlog u naslovu, a kasnije i u obrazloženju sadrži iniciranje postupka koji u svom proceduralnom, ali i suštinskom pravnom značenju ima dvije faze koje podrazumijevaju ali i zahtijevaju odvojene prijedloge.

Te faze su, kako je naglasila, prepoznatljive i u samom naslovu dostavljenog Prijedloga, ali su u njemu naznačene kao jedan postupak.

Predsjednica Skupšine je prijedlog "vratila na doradu". CDM

- Ukazujem da je odredbama člana 98 Ustava Crne Gore i članovima 184, 185 i 186 Poslovnika Skupštine Crne Gore procedura jasno precizirana. Naime, iz navedenih propisa nedvosmisleno proizilazi da je u konkretnom slučaju potrebno ispraviti dostavljeni akt i nasloviti ga kao prijedlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav. Tek nakon završene procedure po tom prijedlogu i usvajanja odluke Skupštine da je predsjednik povrijedio Ustav, stiču se uslovi da se predloži dalji nastavak postupka i saglasno ispunjenosti uslova podnese prijedlog za razrješenje - naglasila je ona.

Kako je dodala, pošto je dostavljenim aktom objedinjen prijedlog za dva postupka, u skladu sa odredbama člana 132 stav 1, a u vezi sa članom 154 stav 1 Poslovnika Skupštine Crne Gore, obavještava ih da je potrebno dostavljeni Prijedlog ispraviti i uskladiti sa odredbama Poslovnika.

- Potrebno je da ga formulišete kao prijedlog za pokretanje postupka da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, te Vas pozivam da u tom smislu upodobite Prijedlog - navela je ona u dokumentu koji objavljuje CdM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.