UGLEDNI NAUČNIK

Hajduković: Abazoviću dodijeljen počasni doktorat nepostojećeg univerziteta u Ženevi

Smatram da prihvatanje ovako bezvrijednih priznanja nanosi štetu ugledu Crne Gore, kazao je

Hajduković Abazoviću: Nijedan prestižni univerzitet u Švicarskoj ne dijeli tako olako počasne doktorate. CdM / Facebook

S. S.

9.10.2022

Nakon što je objavljena vijest da je premijeru Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću dodijeljen počasni doktorat na prestižnom univerzitetu u Ženevi, reagovao je naučnik Dragan Hajduković koji kaže da to nije univerzitet već obična privatna biznis škola. Tvrdi da će ta škola morati da prestanu sa radom ukoliko do prvog januara ne reguliše svoj status kod nadležne švajcarske agencije AAQ.

Tekst Hajdukovića prenosimo u cjelosti:

- U Švicarskoj (i to baš u Ženevi) sam živio četvrt vijeka i odmah sam znao da naslov ne kazuje istinu; ni jedan jedini Univerzitet u Švicarskoj, uključujući i prestižni Univerzitet u Ženevi ne dijeli ovako lako počasne doktorate.

"Nikada nisam čuo za njeg"

Nastavio sam da čitam i utvrdio da je počasni doktorat dodijelio takozvani „Swiss UMEF University“ (Švicarski UMEF Univerzitet) za koji tokom 25 godina u Ženevi nikada nisam čuo. Nastavio sam traganje i utvrdio da UMEF uopšte nema status švicarskog univerziteta, nego je obična privatna biznis škola. Dakle ne samo da nije prestižni univerzitet, nego uopšte nije priznat kao univerzitet. Čak će morati da prestanu sa radom ukoliko do prvog januara ne regulišu svoj status kod nadležne švajcarske agencije AAQ.

Za razliku od vrlo sumnjivog obrazovnog i naučnog kvaliteta, web prezentacija ove privatne biznis škole je odlična (https://en.umef-university.ch/). UMEF svake godine organizuje desetak predavanja kao ovo Abazovićevo što vjerovatno ostavlja snažan utisak na neupućene studente i njihove roditelje. 

Školarine su veoma velike (oko 20 hiljada godisnje, ali ima i dodatnih troškova), a činjenica da UMEF ima svoje jedinice u afričkim i azijskim zemljama od Nigerije i Burkina Faso do Avganistana, ukazuje da je orjentisan na djecu bogataša iz siromašnih država. Za UMEF je lijepo zaraditi velike pare, a za nesposobnu tatinu i maminu djecu je lijepo imati diplomu od takozvanog švicarskog univerziteta sa zvučnim imenom „Swiss UMEF University“.

Bezvrijedna diploma

Čitaoci koji znaju engleski mogu pročitati sljedeći članak nedavno objavljen u Ženevi pod naslovom Worthless Diplomas (Bezvrijedne diplome): https://www.thegenevaobserver.com/post/today-s-g-o-investigation-complaining-of-worthless-diplomas. U drugom dijelu ovoga članka se pored ostalog govori i o UMEF, bar zasad lažnom univerzitetu koji je Dritanu dodijelio počasni doktorat.

Smatram da prihvatanje ovako bezvrijednih priznanja nanosi štetu ugledu Crne Gore - navodi Hajduković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.