UHAPŠEN 2021.

Crna Gora odbila da Rusiji izruči bankara s ukrajinskim državljanstvom: Terete ga za utaju 500 miliona eura

On negira sve optužbe, pa se pravda da je izložen političkom progonu, čime je i motivirana odbijenica Rusima o izručenju

Čujan uhapšen prema Interpolovoj potjernici. CDM

Piše: E. Ma.

12.11.2022

Crna Gora je odbacila zahtjev Rusije za ekstradiciju Igora Čujana, bivšeg suvlasnika OFK banke, koji je u oktobru 2021. godine uhapšen u Tivtu prema ruskoj Interpolovoj potjernici, piše moskovski list "Komersant"

Rusi ga traže zbog pronevjere i izdavanja kredita tzv. jednodnevnim firmama. Kako je pojašnjeno, kompanije bi se osnovala, dobila izdašni kredit i odmah nakon toga ugasila.


Podijelio 115 kredita

Prema optužnici, Čujan je na svoju ruku, bez znanja uprave banke, u razdoblju od 2013. do 2016. godine podijelio čak 115 takvih kredita u vrijednosti od oko 500 miliona eura, a on se sumnjiči da je sebi zadržao oko 160 miliona eura.

Igor Čujan bio je šef ruske Agencije za regulaciju tržišta alkoholnih pića nakon čega je osnovao OFK banku koja je "ukinuta" 2018. godine zbog uočenih malverzacija u poslovanju.

Direktor banke Nikolaj Gordejev zbog toga je 2021. osuđen na osam godina zatvora, a još ga, pišu ruski mediji, čeka novo suđenje zbog pronevjere oko 150 miliona eura.


Politički azil

Čujan je pobjegao iz Rusije, a neposredno prije hapšenja u Crnoj Gori dobio je i ukrajinsko državljanstvo. Kako piše "Komersant", pozivajući se na njegove advokate, crnogorske vlasti dodijelile su Čujanu politički azil. On negira sve optužbe, pa se pravda da je izložen političkom progonu, čime je i motivirana odbijenica Rusima o izručenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.