CRNA GORA

Mitropolit Joanikije: Tito cetinjske odbornike ohrabrivao na zlo

Rušenje kapele, kako je kazao Joanikije, predstavljalo je "nezakonit i protivprirodan spoj između nacizma i komunizma"

Mitropolit Joanikije. AntenaM

H. J. I.

14.11.2022

Čini mi se da je došlo vrijeme da se Njegoševa kapela vrati na Lovćen, poručio je Joanikije, mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- I da dođe taj blaženi momenat da vratimo Njegoševe mučeničke svetačke kosti u crkvu, da ispunimo njegov amanet, jer je on zaželio kao vladika crnogorski da počiva u crkvi koju je posvetio svome stricu na Lovćenu i da tamo sluša nebesku Liturgiju, kroz sve buduće vjekove - poručio je on na sinoćnjem obilježavanju Dana Matice srpske.

Opet je Joanikije govorio o Josipu Brozu Titu, no ovaj put je istakao kako se "vrlo vješto krilo" da je on stajao iza rušenja nekadašnje kapele na Lovćenu.

Istakao je i kako je Tito "ohrabrivao na zlo" cetinjske odbornike.


- Kada se počelo govoriti o rušenju kapele i izgradnji mauzoleja to nije bilo tako uvjerljivo, sve dok Broz nije posjetio Cetinjsku opštinu i ohrabrio na zlo cetinjske odbornike, i tada se, kako je kazao, stvorila suluda fama, kao uvijek kada se uspostavljaju lažne vrijednosti, da će to donijeti veliku korist Crnoj Gori - dodao je.

Rušenje kapele, kako je kazao Joanikije, predstavljalo je "nezakonit i protivprirodan spoj između nacizma i komunizma", piše Antena M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.