EUROPARLAMENTARKA

Fajon: Ukoliko se Crna Gora ne vrati na evropski put, posljedice su neizbježne

Ne želim prejudicirati raspravu unutar EU na temu zaustavljanja pregovora Crne Gore sa EU, istakla je ministrica vanjskih poslova Slovenije

Fajon: Mi želimo pomoći Crnoj Gori. AP

E. Ć. / Pobjeda.me

3.1.2023

Ministrica vanjskih poslova Slovenije i dugogodišnja europarlamentarka Tanja Fajon upozorila je da će, ukoliko Crna Gora ne krene u pravom smjeru, i ne vrati se na put evropskih integracija posljedice biti neizbježne. 

Fajon je u razgovoru za crnogorsku "Pobjedu" rekla da neće govoriti o tome ko treba, a ko ne treba biti u crnogorskoj vladi. Ponovila je da je Slovenija velika prijateljica Crne Gore i regiona.

Uradit ćemo sve da Crna Gora ostane i napreduje na putu ka EU. Iskreni prijatelji ponekad moraju i otvoreno da ukazuju na probleme. Mi jednostavno želimo da pomognemo. Zajedno sa austrijskim kolegom smo u ime EU ukazali na ozbiljnost situacije. Crna Gora je propustila mnogo prilika i mi bismo željeli da se vrati na evropski put što prije moguće.

Ne želim prejudicirati raspravu unutar EU na temu zaustavljanja pregovora Crne Gore sa EU. U tom trenutku ja sam ukazala na mogućnost koja postoji i koja je u skladu sa novom metodologijom proširenja. 

Da ponovim: situacija je ozbiljna i potrebno je uraditi sve da Crna Gora krene u pravom smjeru. Mi smo tome posvećeni i isto očekujemo od crnogorskog političkog vrha. Pri tome je jasno da ako se to ne desi - određene posljedice su neizbježne - rekla je Fajon, između ostalog, za Pobjedu.me.

Upitana da li EU razmatra da, kao vrstu sankcije, ukine bezvizni režim Crnoj Gori, Fajon odgovara:

- Nisam prisustvovala raspravama na tu temu. Stvari još uvijek mogu da se riješe i sigurna sam da Crna Gora može uskoro da se vrati na pravi put evropske integracije, mada ne mislim da je dobra ideja kazniti ljude za potencijalnu neodgovornost političara.

Crna Gora je još uvijek najviše odmakla na putu ka EU, otvorila je sva poglavlja i neka i zatvorila. Sada je potrebno brzo razrješenje političke i institucionalne krize, a prvi važan korak na tom putu je uspostavljanje punog kapaciteta Ustavnog suda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.