REGION

Opasne igračke prijete djeci i u Hrvatskoj

Avaz.ba

26.7.2017

Svake godine na prodajno tržište dolaze hiljade novih igračaka, no velika količina se povuče ili zabrani prije prodaje. Najčešće je to zbog hemijskog sastava ili opasnosti koje predstavljaju za djecu.

Osim  hemijskih boja, neke igračke su opasne jer im lako otpadaju sitni dijelovi, tope se na suncu.

Tako su ovogodišnju senzaciju fidget spinner zabranili samo nekoliko mjeseci nakon što je počela njegova masovna prodaja. Na opasnost spinnera nije upozorila nadležna institucija, nego jedna majka. Njenom se djetetu prst zaglavio u jednoj od rupica i više ga nije mogao izvaditi.

- Većina igračaka dolazi iz Kine, ali svaka mora imati potreban certifikat za europsko tržište. Veliki naglasak se stavlja na igračke koje se prodaju bebama - rekao je direktor dječjeg dućana Toy&Joy. 

Igračke se prvo provjeravaju na carini. Ako ne zadovoljavaju zakonske normative, neće proći granicu. One se ubrzo spaljuju ili razbijaju.

U tom slučaju na terene u provjeru dolaze sanitarni inspektori iz Ministarstva zdravlja, a ispitivanja se provode u ovlaštenim laboratorijima.

Iako ne postoji tačan broj neispravnih igračaka, od početka ove godine s tržišta su povučene tri. 

To su dječija maska, lopta i plastična gitara. Sve tri igračke porijeklom su iz Kine.

Maska uvoznika Offertissime i lopta uvoznika Daleko d.o.o. povučene su zbog neodgovarajućeg hemijskog sastava. Pritom je maska odbijena već na granici i nije uspjela proći graničnu kontrolu. Loptu su inspektori povukli nakon što je već došla na hrvatsko tržište.

Kod plastične dječije gitare problem je bio u remenu za koji je utvrđeno da može ugušiti dijete. Gitaru su također povukli nakon što se već prodavala u Hrvatskoj.

Direktor dječijeg dućana Toy&Joy istaknuo je kako su danas kontrole puno strožije nego prije. 

Naime, nekad su inspektori na teren izlazili tek kad je došlo do prijave, a danas dolaze nenajavljeno, i to čak po nekoliko puta godišnje. Nasumice odaberu 10-ak proizvoda i na njima rade ispitivanja. 

Ako je sve u redu vrate ih i ponovno provjere dućan nakon nekoliko mjeseci.

Kontrolira se i prije uvoza

S graničnom i sanitarnom inspekcijom blisko sarađuje i Zavod za javno zdravstvo.

- Imamo slučajeve gdje uvoznici prije uvoza dostave igračke na predanalize. Tako se ne kupuje zdravstveno neispravna roba jer se igračke provjere unaprijed, a i sam uvoznik nema troškova uništenja ili povrata robe - objašnjava Lidija Barušić iz Zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je da ako se utvrdi kako s igračkom nešto ne valja, tad se od dobavljača uzimaju podaci i traži se obrazloženje za pronađeni kvar.

- Kad npr. pronađemo neku bakteriju, mi kontaktiramo dobavljača koji mora povući sve igračke s tržišta - rekao je vlasnik dućana.

Iz Društva za zaštitu potrošača Istra objasnili su na šta sve treba pripaziti pri kupovini igračaka. Navode da treba kupovati igračke koje na sebi imaju oznaku CE, što je svojevrsna izjava proizvođača da je proizvod u skladu sa svim propisima Europske unije.

Često je kriv hemijski sastav

Na web stranici RAPEX.com nalaze se aktuelni podaci o svim opasnim proizvodima na našem tržištu. Uz to, može se i provjeriti je li neki proizvod opasan ili ne.

Kao u slučaju fidget spinnera, institucije nisu uvijek te koje povlače igračke s tržišta. 

Kako kažu iz Ministarstvu zdravlja, najčešći uzrok zbog kojih se određene igračke uništavaju i spaljuju je hemijski rizik za zdravlje djece.

Na listi opasnih igračaka našle su se i puzzle jer nije bila istaknuta prikladna dob. Zabranjen je i konjić koji se raspao, lutkice koje bi puštale boju kad bi se dijete oznojilo i pištolji na vodu koji se tope na visokim temperaturama, maske opasnih boja, loptice koje se ispušu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.