REGION

Nije porodica ako nema djece

Avaz.ba

28.9.2017

Novi Zakon o porodici koji se priprema u Hrvatskoj, donosi niz novina na koje je javnost oštro reagirala. Po tom zakonu, porodica bez djece nije porodica.

Kako prenose hrvatski mediji, prijedlog novog Zakona o porodici,koji je u srijedu upućen u javnu raspravu prvi put, donosi definiciju porodice i ona glasi: "U smislu ovog zakona porodicu čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive".

I dio porodice u kojoj žive djeca više neće biti porodica po novom zakonu, a radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uslovima pravo na tzv. partnerska prava, koja su gotovo izjednačena s roditeljskim, novi zakon jasno im poručuje da oni nisu porodica, piše Jutarnji list.  

Jutarnji list i Vijesti.hr navode da u Evropi ima malo država koje su u svojim zakonodavtsvima definisale porodicu i dodaju da je to učinila sada Hrvatska ali na taj način da ako nema djece, nema ni porodice, prenosi B92.

Sada se postavlja pitanje i da li su prema novoj definiciji, porodica bake i djedovi sa unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, navode hrvatski mediji.  

Na društvenim mrežama već je pokrenuta polemika oko sporne definicije, pa ima i onih revoltiranih koji pitaju hrvatske zakonodavce da li se muž i žena, kojima je dijete preminulo, smatraju porodicom ili ne?


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.