REGION

Plenković o Todorićevim optužbama

Avaz.ba

29.9.2017

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u petak u Tallinnu najnovije optužbe vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića, kazavši da ne bilo dobro da dođe "do kolektivne amnezije" o realnosti koja je bila prije šest mjeseci.

- Nema  govora o pritisku Vlade. Zakon o "Agrokoru" je prije svega napravljen da se mogao aktivirati jedino uz privolu uprave, ne samo Vlade i ne bi bilo dobro da sada dođe do neke kolektivne amnezije, da se u roku od šest mjeseci zaboravi realnost u kojoj je kompanija u tom trenutku bila, da se zaboravi ono što je najbitnije, zbog čega je donesen zakon za kompanije od sistemskog značaja i posljedice domino- efekta, koje je moglo imati na hrvatsko gospodarstvo - rekao je Plenković u Talinu, gdje sudjeluje na samitu čelnika Evropske unije.

- Mi smo tu mirni i radimo on što smatramo da je dobro. Ja sam na sjednici Vlade rekao koji su sve scenariji bili na stolu, odabrali smo ovaj scenarij koji je, po meni, jedini bio ispravan. Činjenica je da kompanija funkcionira, da je turistička sezona bila odlična, da su radna mjesta sačuvana, da su isplaćeni OPG-ovi, isplaćuju se dobavljači i to mi daje za pravo reći da je ono što smo napravili, bilo dobro. Ono što je ključno jeste da se taj proces nastavi, da dovede do nagodbe, to je ono što mene zanima kao predsjednika Vlade, koji odgovara za ukupno funkcioniranje Hrvatske i hrvatskog gospodarstva - rekao je Plenković.

Na upit koji su Todorićevi motivi za te napade, Plenković je odgovorio da ne vidi što se to promijenilo od početka aprila do prije nekoliko dana.

- Ako je postojao neki problem, on se mogao anticipirati i prije 6, 8, 12 ili 16 sedmica - rekao je.

U novom postu na svojoj internetskoj stranici bivši čelnik "Agrokora" Ivica Todorić u petak je optužio Vladu da je početkom ove godine odlučila steći kontrolu nad "Agrokorom" kroz pripremljen manevar, širenjem dezinformacija i glasina, zbog čega je kompanija izgubila značajan dio svoje vrijednosti.

- Kroz izravnu političku intervenciju "Agrokor" je kritično destabiliziran na početku 2017. godine. To je ključni poslovni događaj i ključno vrijeme u kojem će se analiziranjem rasvijetliti što se s "Agrokorom" dogodilo i ko je za to stvarni krivac - kaže Todorić.

Kaže i da svaka uzbunjujuća, naročito ako je dezinformirajuća, netačna i tendenciozna, izjava Vladinih dužnosnika uveliko utječe na burze, investitore i dobavljače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.