REGION

Direktor Svjetskog jevrejskog kongresa kritizirao postavku u Jasenovcu

Agencije/ avaz.ba

1.2.2018

Glavni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa za Izrael Lorenco Vajnbaum izrazio je u Zagrebu uznemirenost posjetom Spomen-području Jasenovac i rekao da je to primjer zamagljivanja historije holokausta koji je prisutan u nizu zemalja istočne Evrope.

- To je jedna od najgorih izložbi koju sam vidio, ne znam šta bih rekao - rekao je Vajnbaum na tribini o edukaciji o holokaustu u Hrvatskoj, održanoj sinoć u jevrejskoj općini Zagreb povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, prenose Agencije. 

Prema njegovim riječima, postavka u Jasenovcu loše je koncipirana i tehnički loša, a kako je dodao, morao je i da klekne da bi vidio neke dijelove zbirke.

Vajnbaum je pozvao hrvatske vlasti da podrže osnivanje mješovitog odbora u kojem bi, pored naučnika iz Hrvatske, bili i stručnjaci iz zemalja koje su taj problem uspješno riješile, poput Norveške i Njemačke. Taj odbor bi dao odgovor na pitanja holokausta u Hrvatskoj i pomagao u njegovoj javnoj prezentaciji, naveo je on. 

Kako je naveo, problem nije u historičarima, jer "on dolazi s vrha". Nije u pitanju neznanje nego negacija i zamagljivanje, a potrebno je zrelo društvo koje neće prebacivati odgovornost na druge, i njih optuživati, nego preuzeti odgovornost.

- U Hrvatskoj je ubijeno više od 30.000 Jevreja i to je realnost, ali mnogi "ludaci" ne žele da bude tako. U Poljskoj je jevrejska zajednica potpuno iskorijenjena, a činila je deset posto stanovništva - rekao je Vajnbaum. 

Vajnbaum je dodao da ako predstavnici Jevreja ne žele da budu prisutni na državnoj komemoraciji o Holokaustu, to treba biti važan znak za društvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.