REGION

Šok na sjeveru Hrvatske: Djecu udomila i tjerala na prisilni rad

Ilustracija

24sata.hr

4.2.2018

Troje djece bez roditelja našlo se u pravom paklu, nakon što ih je 2013. godine udomila hrvatska državljanka (67) koja se činila dobrom, brižnom i dragom. Mislila su da su na sjeveru Hrvatske pronašla topli dom, no udomiteljica je imala sebičan plan, piše 24sata.hr.

Umjesto da ih odgaja u dobrom duhu i uči ispravnim vrijednostima, njoj su djeca poslužila kao besplatna radna snaga, iako je za njih navodno dobivala 7.500 kuna (1.973 KM) mjesečno.

Prve znakove da nešto nije uredu najvjerovatnije su primijetili u školi. Trojac je sve vrijeme bio umoran, nenaspavan te su bili potpuno bezvoljni.

Nakon što bi odslušali nastavu, vraćali bi se u kuću koja im nije bila topli dom. Svakodnevno bi morali raditi u vrtu, polju i u kući bez ikakve poštede. Svako jutro morali bi ustajati prije zore kako bi pokupili stvari i išli na tržnicu prodavati povrće. Bili su potpuno zapušteni s jako lošom higijenom. Kad bi se netko od njih pobunio, maćeha bi ‘buntovnika’ prvo propisno izvrijeđala.

Prema podacima iz optužnice DORH-a, koja je objavljena u subotu, nazivala bi ih svakakvim pogrdnim imenima. Ako joj ni to ne bi pomoglo, pribjegavala je sili pa je djecu često i fizički kažnjavala što su ona doživljavala kao zlostavljanje.

Zbog mukotrpnog rada, koje je potrajalo do septembra 2016. godine, potpuno su popustili u školi, a maćeha im nije pomogla savladati gradivo.

Ako Sud prihvati optužnicu i budu joj sudili, zbog povrede prava djece prijeti joj do pet godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.