Jevrejska zajednica i ambasada Izraela Zlatka Hasanbegovića proglasila nepoželjnim u BiH

Autor: Jutarnji.hr
15.05.2018 00:06
A
A
A

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović nepoželjna je osoba u Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu i stoga je opozvan poziv za njegovo sudjelovanje u ceremoniji dodjele postumnog priznanja njegovom djedu Sabriji Prohiću, zajedničko je stajalište Jevrejske općine Sarajevo, ambasade Izraela za BiH i porodice Prohić, prenosi Jutarnji list.

Ambasada Izraela, Jevrejska općina u Sarajevu i porodica Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelske ambasade za BiH sa sjedištem u Tirani, a potpisuje je ambasador Boaz Rodkin.

Kako je pojašnjeno, predstavnik porodice Prohić koji bi trebao preuzeti priznanje što ga država Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Židova tokom holokausta smatrao je obaveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojem je dodijeljen počasni naslov, uključujući Zlatka Hasanbegovića.

No učinio je to, kako se ističe, "na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Jevrejskoj općini" zbog nastojanja, kako tvrdi, da "relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tokom Drugog svjetskog rata" .

Ambasada Izraela za BiH uz to je "izrazilo žaljenje" jer je Hasanbegović "zloupotrijebio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje lične političke svrhe."

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćerki Esmi Prohić i djedinom bratu Avdi Prohiću odličje "Pravednika među narodima" država Izrael dodijelila je jer su tokom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njenog su oca Viktora pogubile ustaše a kasnije joj je umrla majka pa su brigu o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić a potom i njegov brat Sabrija i njegova supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kćerku.