REGION

Predsjednica Hrvatske u Briselu izrazila žaljenje jer BiH nije promijenila Izborni zakon

Fena

13.6.2018

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u srijedu u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom te izrazila zabrinutost zbog novih migracijskih trendova i otvaranja novih ruta u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu.

Istaknula je da ne bi bilo pošteno oslanjati se samo na države članice na vanjskim granicama EU nego da u tome trebaju svi solidarno učestvovati.

Bilo je riječi i o Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović je rekla da je izrazila žaljenje što nije došlo do pomaka u pogledu promjene Izbornog zakona u toj zemlji da bi se ono uskladilo s presudom Ustavnog suda i međunarodnih sudova.

Pozdravila je dogovor između Atine i Skoplja o imenu Makedonije i izrazila nadu da će ta zemlja zajedno s Albanijom uskoro moći započeti pristupne pregovore s EU.

Rekla je da treba riješiti sva pitanja sa susjednim zemljama, uključujući i sa Srbijom, što je moguće prije i paralelno s procesom evropskih integracija. Svako eventualno uplitanje evropskih institucija u granični spor sa Slovenijom bilo bi kontraproduktivno jer je to bilateralno pitanje, naglasila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica kazala je da želi dati doprinos budućem hrvatskom predsjedanju Evropskom unijom, a ne taj posao u cijelosti prepustiti Vladi.

Iz hrvatskog ustava proizlazi da Hrvatsku u Evropskom vijeću predstavljaju predsjednik Republike i Vlada RH, kazala je Grabar-Kitarović.

- Ja primarno ostavljam predsjedniku Vlade sav posao oko Evropske unije zato što je većim dijelom riječ o problematici u koju je on dnevno uključen, ali doista želim dati svoj doprinos, posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike. Vjerujem da ćemo tu naići na suradnju. Vlada ima kapacitete i znanja da primarno vodi taj proces u smislu tehničkih detalja i politika, u to se neću miješati i to ću poštovati - izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović nakon razgovora s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Grabar-Kitarović u srijedu je započela dvodnevnu posjetu Briselu u okviru koje će se još sastati s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker) i glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.