HRVATSKA

Biskupi krenuli u novi napad na Plenkovića, spominjali i abortus

Index.hr

18.6.2018

Hrvatska biskupska konferencija održala je konferenciju za novinare na kojoj su predstavili izjavu Komisije Iustitia et pax “Savjest - čuvar čovjekova dostojanstva i slobode”. Konferenciju su, kažu, sazvali kako bi poslali poruku da se sve češće “osporava pravo građana da se slobodno izjasne o političkim i svjetonazorskim pitanjima”.

Već je iz toga jasno, a kako je pres-konferencija odmicala, postalo je još jasnije da se radi o novom napadu biskupa na Plenkovića i novom pokušaju da se nametne mišljenje Crkve o svjetovnim pitanjima.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić tako je rekao da djeluje kao da su “u društvu na djelu elementi totalitarnog sistema gdje politička stranka kaže svoje i svi se tako trebaju ponašati”.

- Imali smo raspravu o Istanbulskoj konvenciji i vidjeli smo izjave koje su osporavale pravo na glasanje po savjesti. Negira se pravo na organiziranje referenduma. Ubrzo će u raspravu ući zakon o pobačaju. Pravo na priziv savjesti je posljednja crta odbrane demokracije - rekao je Hranić i dodao da se "u posljednje vrijeme u javnosti sve više dira u pitanje savjesti i slobode savjesti".

''Susrećemo se s pitanjem i problemom odricanja slobode i neslobodom u političkom djelovanju. Kad je neko saborski zastupnik, on bi trebao uživati slobodu izražavanja'', kazao je Hranić.

Govorili su i o novom zakonu o abortusu. Smatraju da bi se i njih trebalo uključiti u javnu raspravu o tom zakonu.

Nadbiskup Hranić kaže kako ne žele utjecati na ministra Kujundžića, ali žele reći da “svako ima svoj stav i savjest i da, kad dođe do glasanja, treba glasati po savjesti”.

Dotakli se i pedofilije

Biskupi su komentirali i posljednje slučajeve pedofilije unutar Crkve u Hrvatskoj. Tvrde kako “zauzimaju stav nulte tolerancije prema grijesima na ovom području”.

- Slijedimo smjernice Svete Stolice. Izradili smo postupnik u koji su ugrađene odrednice crkvenog i građanskog zakonodavstva - rekli su biskupi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.