Rimac otkrio koliko je miliona eura Porsche uložio u njegovu firmu

Nova TV
20.06.2018 21:45

Jedan od najvećih svjetskih automobilskih brendova, kultni Porsche, uložio je u Rimac Automobile. Tom prilikom vlasnik firme Mate Rimac dao je intervju za Novu TV. 

Rimac je odmah otkrio koliko dugo se kuhala saradnja s Porscheom i koja je vrijednost investicije.

- Tri godine radimo na tome. U biti, dvije godine baš da radimo, a tri razgovaramo s njima. U isto vrijeme radimo s njima na projektima. Investirali su 18,7 miliona eura u firmu - rekao je Rimac.

Kazao je kako je Porsche dobio deset posto udjela za tu investiciju.

- Nama nije bila finansijska korist primarna kod ove investicije nego više dugoročna suradnja i tehničko partnerstvo. Mi već sad imamo ponude od drugih investitora za višestruko veće evaluacije od toga s Porscheom, ali s njima je fokus na drugim stvarima", otkrio je Rimac.

Na pitanje može li otkriti koliko firma vrijedi, zagonetno je odgovorio:

"Ako je 18,7 miliona za 10 posto, onda se lako izračuna".

S Porscheom će najviše raditi na pogonskim sistemima električnih automobila, baterijama i autonomnoj vožnji.

- To je ono gdje smo najjači. I Porsche, kao i svi drugi proizvođači, ide prema električnim vozilima. Porsche je pogotovo jako sklon sportskim automobilima gdje je naša najjača kompetencija i na tim područjima ćemo raditi skupa. Znači da mi njima pomažemo u razvijanju novih automobila, a oni će nama pomoći u dostizanju velikoserijske proizvodnje ranije - otkrio je Rimac.

Poznati investitor još se jednom osvrnuo na hrvatsku ekonomiju.

"Hrvatska, nažalost, u 25 godina nije privukla niti jednu automobilsku firmu. Mi kao mala firma smo to uspjeli privući. Može se na to gledati kao prva direktna investicija automobilske firme u Hrvatsku. I to ne kao ostale zemlje u okruženju u jeftinu radnu snagu, već u znanje i nove tehnologije. To definitivno nije zadnje što ćemo mi raditi s Porscheom i s mnogim drugim proizvođačima. Mislim da smo promijenili totalno percepciju Hrvatske što se tiče autoindustrije i stvorili smo si ime. Kad pogledate, recimo, objavu Porschea u naslovnici, piše: Investicija u Hrvatsku u automobilsku firmu. I u cijelom svijetu su naslovnice o tome. Imamo planove kako ćemo taj naš položaj i potencijal iskoristiti i za dobrobit Hrvatske - kazao je Rimac.

Spomenuo je i neke druge investitore.

- Mi se širimo ogromnom brzinom. I dalje mislimo da smo na početku našeg puta, imamo još jako puno planova pred sobom, a za to će biti potrebno još puno kapitala - zaključio je Rimac.

NA VRH