REGION

U Kninu svečano obilježena 23. godišnjica `Oluje': Grad nadlijetali i izraelski avioni

Ale KAMBER

5.8.2018

Danas (nedjelja) je u Kninu svečano obilježena 23.godišnjica akcije `Oluja` kojom je Hrvatska oslobodila najveći dio okupiranog teritorija, te preuzela kontrolu nad gradom Kninom i širom regijom. 

Svečani program počeo je polaganjem zajedničkog vijenca kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“, nakon čega su uslijedila obraćanja zvaničnika. Uz predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i visoke vojne i političke predstavnike svečanosti su prisustvovale i visoke delegacije drugih zemalja među kojima i iz SAD, odakle su pristigli zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jones i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote, brigadir Christoper Blomquistte, izazlanik SAD u Hrvatskoj brigadir Robert Mathers, a bila je tu i delegacija iz Izraela koju su činili direktor SIBIT-a, general Michel Ben Baruch i zapovjednik zrakoplovne baze Ramat David, te brigadir Harel Taggars, vojni izaslanik Izraela u Hrvatskoj. Razlog posjete Izraelaca je i u činjenici da je Hrvatska odlučila od Izraela kupiti 12 aviona tipa F-16 Barak za 500 miliona dolara, od kojih je dio već stigao i svečano nadlijetao Hrvatsku i Knin. Prisustvavale su i brojne druge međunarodne delegacije. 

Odbrana Hrvatske i EU

U sklopu svečanosti državni vrh Hrvatske susreo se i sa predstavnicima braniteljskih udruženja koji su zahtijevali da se glavnina ceremonije održi na trgu jer na tvrđavi nema dovoljno mjesta za sve koji bi željeli tamo biti, što je i udovoljeno.

-Na današnji dan sjećamo se 23.obljetnice oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i policije kojom je oslobođen kraljevski grad Knin, jedan od središta hrvatske državnosti...Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet. Hrvatska je izvan kategorije male zemlje po mnogo čemu. Hrvatska ima ne samo pobjedničku vojsku, nego i pobjednički narod“, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, čestitajući godišnjicu, što je učinio i premijer Plenković. Oni su govoreći o nabavci izraelskih aviona kazali kako oni neće braniti samo Hrvatsku već i Evropsku uniju čija je ona članica.

Nakon obraćanja na trgu, visoka delegacija se uputila na Kninsku tvrđavu gdje je tradicionalno podignuta hrvatska zastava uz čitanje imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u akciji „Oluja“. Na tvrđavi je potom uslijedio odgovarajući program nastupom Klape Hrvatske ratne mornarice, a dok su grad nadlijetali avioni, zvonila su i zvona kninskih crkava simbolično podsjećajući na ulazak pripadnika HV u Knin tokom akcije „Oluja“, u čiju čast su ispaljena i 23 počasna plotuna. Po završetku svečanosti na tvrđavi, uslijedio je defile do crkve Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena sveta misa za Domovinu. Nakon mise slijedio je doček sudionoka ultramaratona Šibenik-Knin.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.