ZAGREB

Plenković najavio analizu općih izbora u BiH na sjednici Vijeća EU

Bošnjaci su preglasali malobrojne Hrvate, kazao je premijer Hrvatske

Plenković: Ovo nije miješanje u poslove druge države. Arhiv

FENA

14.11.2018

Na sjednici Vijeća Evropske unije za vanjske poslove u ponedjeljak će se detaljno analizirati opći izbori održani u BiH u oktobru kako bi se pokušao riješiti problem "marginalizacije" bosanskohercegovačkih Hrvata i njihovog stavljanja u "podređeni položaj", najavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru.

Plenković je u Saboru predstavio izvještaj o posljednja četiri sastanka Evropskog vijeća, dva formalna koja su održana krajem juna i sredinom oktobra, te dva neformalna - jedan u Sofiji u maju i jedan u Salzburgu sredinom septembra.

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda, koja je iznio na samitu EU u Briselu u oktobru, nakon održanih općih izbora u BiH.

Podnoseći izvještaj u Saboru, hrvatski premijer kazao je kako su Bošnjaci preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlano Predsjedništvo čime se, kako je istakao, hrvatski narod u BiH marginalizira i stavlja u podređeni položaj.

- Ono što smo uspjeli i što je ključni nastavak te rasprave da će se na nivou Vijeća za vanjske poslove, na kojem će u ponedjeljak u ime Hrvatske govoriti potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić, vrlo detaljno pristupiti analizi općih izbora u BiH, razmotriti šta i kako članice EU i Unija kao takva mogu učiniti u dijalogu s institucijama BiH i političkim strankama da se taj problem, koji je objektivno vrlo neugodnog karaktera za jednakopravnost Hrvata u BiH, nastoji riješiti -  kazao je Plenković.

On je istakao da to nije nikakvo miješanje u poslove druge države nego da je to legitimno zalaganje za poštivanje Dejtonskog sporazuma čiji je Hrvatska potpisnik te legitimna briga o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u susjednoj BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.