HRVATSKA Žalila se na bolove i opće loše stanje

Trudna migrantica koja se skoro smrzla na planini Plješevici izgubila dijete na porođaju

Riječ je o ženi iz Sirije koja je spašena sva promrzla i dehidrirana

Index.hr
17.01.2019 21:59

Trudnica koju su prije nekoliko dana s Plješevice spasili policajci izgubila je dijete.

Podsjetimo, prije nekoliko dana su policajci na području planine u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć. Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Izgubila dijete

Među njima je bila i trudnica koja je jučer u bolnici rodila mrtvo dijete.

Riječ je o ženi iz Sirije koja je spašena sva promrzla i dehidrirana te se žalila na bolove i opće loše stanje.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visok snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći, u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i radnica Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu u dobi od 1 do 10 godina i žene na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda dvije žene zadržane su na liječenju.

Apel udruženjima

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske još je u decembru upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti kobni za sve osobe, posebno ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način prijeći na područje Republike Hrvatske.

- I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji učestvuju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost i neizvjesnost takvog puta te da ih odvrate od takve namjere, a kako bi se spriječile moguće povrede, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata - poručuju iz MUP-a Hrvatske.

NA VRH