ZAGREB Ministrica Bisera Turković sastala se sa kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom

Turković i Radman dogovorili izlazak komisija za granice na područje Plješevice

Ministri su iskoristili ovu priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada

Avaz.ba

Sastanak organiziran na zahtjev ministrice Turković

Foto: MVP BiH


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se jučer u Zagrebu sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom.

Sastanak je organiziran na zahtjev ministrice Turković povodom aktuelnih dešavanja vezanih za sječu šuma u Unsko-sanskom kantonu. 

Ministar Radman ponovio je zvanične stavove da Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se aktivnosti na sječi šume u području planine Plješevice odvijaju isključivo na hrvatskoj teritoriji. 

  • Tursković s Grlić-Radmanom

    Tursković s Grlić-Radmanom

    Foto: MVP BiH


Ministrica Turković je predložila da se u cilju rješavanja ovog pitanja, ipak na teren upute zvanične Komisije za granice, pa je postignut dogovor da se to u najskorije vrijeme organizuje kako bi se ovaj nesporazum riješio na obostrano zadovoljstvo zainteresovanih strana.

- U ugodnom i otvorenom razgovoru ministrica Turković se srdačno zahvalila svom sagovorniku na značajnoj humanitarnoj pomoći koju je Republika Hrvatska i njeni građani nedavno donirala BiH u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa - navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

  • Sa sastanka u Zagrebu

    Sa sastanka u Zagrebu

    Foto: MVP BiH


Ministri su iskoristili ovu priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada. 

- Ministri su i o ovoj temi postigli saglasnost, da će i ovo pitanje rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i da će se sve procedure odvijati putem konstruktivnog i zajedničkog dijaloga kako bi se postigao prihvatljiv kompromis za dvije susjedne zemlje koje u tom duhu trebaju i dalje razvijati svoje odnose - stoji u saopćenju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na