SAOPĆENJE

Ministar Radončić informirao Predsjedništvo BiH o problemu sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Republike Hrvatske

Radi se o sječi šume koje vrši Republika Hrvatska u pograničnom području prema BiH, lokalitet Unsko-sanski kanton, u blizini aerodrom Željava, planina Plješevica

Fahrudin Radončić. Avaz

Avaz.ba

27.5.2020

Na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, uputio je danas informaciju Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i sve relevantne informacije kojima raspolaže Ministarstvo u vezi problema sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Republike Hrvatske. 

Konkretno, radi se o sječi šume koje vrši Republika Hrvatska u pograničnom području prema BiH, lokalitet Unsko-sanski kanton, u blizini aerodrom Željava, planina Plješevica.

Prvu informaciju o izvođenju radova uz državnu granicu između BiH i Republike Hrvatske, dostavila je Granična policija BiH 12.05.2020. godine. Granična policija reagirala je na bazi dopisa Javnog preduzeća „Unsko-sanske šume“. Prema njihovom upozorenju, Javno preduzeće „Hrvatske šume“ izvode šumske radove koji zalaze u prostor nad kojim gazduje Javno preduzeće „Unsko-sanske šume“, odnosno na teritorij Bosne i Hercegovine.

U spomenutoj informaciji, Granična policija BiH, informira Ministarstvo sigurnosti BiH da je već 08.05.2020.godine, u prostorijama Međunarodnog graničnog prijelaza Izačić, održan sastanak predstavnika navedenih pravnih subjekata i predstavnika obje granične policije.


Plješevica: Sječa šume nastavljena. Avaz

Na istom sastanku upoređene su karte, koje su u službenoj upotrebi od strane Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Federalne uprave za geodetsko-imovinsko-pravne poslove FBiH i ustanovljeno je njihovo nepodudaranje kada je u pitanju državna granica.

Nakon toga, 12.05.2020. godine, Ministarstvo sigurnosti BiH je reagiralo i o problemima sa izvođenjem radova pismeno obavijestilo nadležne institucije i tijela Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državnu komisiju za granice pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, te zatražilo da Mješovita komisija za utvrđivanje granice između BiH i RH izađe na teren i definira položaj državne granice, odnosno tačnu liniju međudržavne granice.

S tim u vezi je, aktom Granične policije BiH, predloženo da se obustave sve aktivnosti uz državnu granicu na sječi šume, sve dok Mješovita komisija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne izvrši identifikaciju državne granice na predmetnom lokalitetu.

Dodatno, Granična policija BiH je 27.05.2020.godine, informirala Ministarstvo sigurnosti BiH da je uputila dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstvu policije, ali da od upućivanja tog akta (21.05.2020.godine) nije došao nikakav odgovor iz Republike Hrvatske.

Vezano za spomenuti problem, Ministarstvo sigurnosti BiH nije upoznato i nije dobilo nikakve zvanične povratne informacije o tome šta su poduzeli ili poduzimaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državna komisija za granice BiH, na osnovu zahtjeva koji je Ministarstvo sigurnosti BiH prema njima, kao isključivo nadležnim institucijama i tijelima, uputilo na postupanje 12.05.2020.godine.

Čim dobijemo informacije od spomenutih institucija, ista će, u roku odmah biti dostavljena Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.