STAVOVI Član Predsjedništva BiH

Dodik: Radončić je mogao da objedini sigurnosni sektor

Istakao je kako je Radončić pretendovao za čovjeka koji bi mogao da objedini sve sigurnosne agencije u BiH

Avaz.ba / Srna
04.06.2020 17:58

Milorad Dodik

Foto: Avaz

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je veoma loše to što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara, istakavši da je Radončić dobro upravljao Ministarstvom, te da je pretendovao za čovjeka koji bi mogao da objedini sve sigurnosne agencije u BiH.

- Zato mislim da je loše što smo ga izgubili. Ne znam njegove razloge, ali mogu da naslutim. Vidio sam na sjednici Predsjedništva da on u sebi nosi jednu vrstu ogorčenja, prigovarajući SDA da vodi neadekvatnu migrantsku politiku i to je već poznata priča - rekao je Dodik za TV Al Jazeera Balkans

Dodik je istakao kako mjesto ministra sigurnosti pripada Bošnjacima, te kako smatra da neće biti problema prilikom imenovanja novog ministra.

O hapšenju Novalića

Tvrdnju SDA da je hapšenje premijera Federacije BiH (FBiH) Fadila Novalića u aferi "Respiratori" državni udar, Dodik je ocijenio kao nastojanje te stranke da iskontrolira pravosudni sistem u BiH što je, kako je rekao, praksa posljednjih nekoliko godina.

- To je bilo pretjerano, treba prepustiti nadležnim organima da rade svoj posao. Očigledno da treba da se razjasni sve šta se dešavalo - rekao je Dodik.  

On smatra da treba ocijeniti da li je u aferi "Respiratori" bilo riječi o organizaciji koja je svjesno htjela da pribavi korist ili je riječ o objektivnim okolnostima koje su u vrijeme pandemije bile puno komplikovanije nego normalnom stanju.

Član Predsjedništva BiH objašnjava da su uvjeti rada, poslovanja i nabavki u vrijeme pandemije bili potpuno nepoznati sa stanovišta realnih odnosa, da je bio poremećen čitav sistem nabavki, a posebno respiratora.

Dodik je rekao da nije u potpunosti upoznat o nabavci respiratora u FBiH, jer je to u nadležnosti federalnih institucija. 

Nabavka mobilne bolnice

On je naglasio da u Republici Srpskoj nema problema što se tiče nabavke opreme.

- Nema nikakve zloupotrebe u nabavci mobilne bolnice, nemamo ništa protiv da se to preispita. Ako Tužilaštvo Republike Srpske smatra da to treba preispitati i procesuirati, nema niko ništa protiv - istakao je Dodik.

Lider SNSD-a ponovio je svoju tvrdnju da Sud BiH i Tužilaštvo nisu u skladu sa Ustavom BiH, da je bilo mnogo zloupotreba u pravosuđu, te da je krajnje vrijeme da se razgovorom nađe rješenje za te institucije da bi odgovarale ustavnom poretku.

Komentari

NA VRH