PREKRŠAJI

U Hrvatskoj priveden Kinez koji je uzvikivao "Za dom spremni": Društvenim mrežama širi se nevjerovatan snimak iz Imotskog

Utvrđeno je da je spomenuti sadržaj snimljen na ulici i u ugostiteljskom objektu

Ovim Kinezima teško će više biti do pjesme. Screenshot

Avaz.ba

2.2.2019

Policijski službenici granične policije Imotski dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjim državljaninom Republike Hrvatske i 43-godišnjim državljaninom Republike Kine, privedenim zbog sumnje u počinjenog prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Naime, na temelju zaprimljene dojave 1. februara 2019. godine da su putem društvenih mreža objavljeni videozapis i fotografije na kojoj osobe pjevaju pjesme i ističu simbole kojima se remeti javni red i mir, odmah su poduzeti policijske mjere i radnje.

Utvrđeno je da je spomenuti sadržaj snimljen na ulici i u ugostiteljskom objektu u Imotskom, a zbog sumnje da su spomenute osobe počinile navedeni prekršaj, danas su, uz optužni prijedlog, dovedene u Prekršajni sud.

Sporni snimak koji kruži društvenim mrežama prikazuje dvojicu Kineza koji, uz poticanje domaćih koji ih okružuju, prvo pjevaju navijačku himnu "Neopisivo", nakon čega, uz podizanje desnice u zrak, uzvikuju "Za dom spremni".

Iako vjerovatno prilično nesvjesni značenja uzvika kojim završavaju svoj muzički nastup, ovim Kinezima teško će više biti do pjesme jer se, nakon što se snimak proširio društvenim mrežama, jedan od njih očito našao u problemu, baš kao i 60-godišnji Hrvat, čija nam uloga u čitavoj priči zasad nije poznata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.