ŠOKANTNO Zločin koji je prestravio Hrvatsku i region

Rekonstrukcija u vezi s ubistvom Jasmine Dominić ledi krv u žilama

Kad se Smiljana vratila kući, shvatila je da je otkrivena, pa je na licu mjesta sve priznala policiji

Avaz.ba
24.02.2019 23:13

Nakon 19 godina od nestanka, tijelo Jasmine Dominić pronađeno u zamrzivaču

Foto: Arhiv

Nakon sedam dana razgovora s mještanima i poznanicima porodice ubijene Jasmine Dominić, Jutarnji list je napravio rekonstrukciju zločina koji je prestravio Hrvatsku i region.  

Prošle subote su kćerka Smiljane Srnec, Katarina i njen zaručnik David odlučili otvoriti zamrzivač. Smiljane nije bilo kod kuće pa su za to imali savršenu priliku. 

- Pažljivo su ga izvukli, tako da je ne isključe iz struje i tek toliko da ga mogu otvoriti. Nije išlo lako jer su se gumeni slojevi okvira hladnjaka i poklopca praktično spojili zbog godina tokom kojih ih niko nije dirao pa je trebalo truda da se podigne. David je upro, ali nije išlo sve dok nije malo zarezao ispod poklopca, a onda je u tome i uspio. Hladnoća iz zamrzivača udarila ga je u obraze. 

Ispod nataloženog leda ugledao je vrećice s mahunama, graškom i miješanim povrćem koje mu se pod prstima raspadalo od stajanja jer je odavno prešlo. Onda je dodirnuo nogu. Razgrnuo je ostalo povrće i shvatio da je ispod ljudsko tijelo. Bilo je u sjedećem položaju, pokriveno ogrtačem i s glavom spuštenom prema naprijed - piše Jutarnji list. 

Navodno je David mobitelom nazvao poznanika koji je radio u policiji, da ga pita šta da uradi. Poznanik je potom vijest proslijedio kolegama u Čakovcu koji su vrlo brzo poslali patrolu i u kući zatekli strašan prizor. Ubrzo je obaviještena i Hitna. 

Kad se Smiljana vratila kući, shvatila je da je njen zločin otkriven, pa je na licu mjesta sve priznala policiji. "Ubila sam je! Zatukla. Komadom letve, ne znam koliko puta po glavi. Njoj su dali sve, a meni ništa. Ona je imala sve, a ja ništa", prozborila je Smiljana ove šokantne riječi pred mnoštvom koje je nepomično stajalo - piše Jutarnji. 

Budući da se tijelo nakon gotovo 19 godina provedeno u ledu nije moglo izvaditi iz zamrzivača, cijeli je zamrzivač odvezen na patologiju Opće bolnice Čakovec. Da se odledi trebalo je tri dana. 

Kriminalisti su s tijela uspjeli doći do otisaka prstiju i oni su se poklopili s otiscima prstiju iz identifikacijskog kartona Jasmine Dominić u PU Međimurskoj. 

Od kad joj je dodijeljen advokat Smiljana se brani šutnjom. 

Jasmina Dominić nestala je u avgustu 2000. u dobi od nepune 23 godine, ali njen nestanak formalno je prijavljen 16. avgusta 2005., kada su se policiji obratili otac i majka te rekli da vlastito dijete nisu čuli niti vidjeli pola decenije. 

Tokom istrage o nestanku policija je razgovarala i sa Smiljanom koja je tvrdila da je Jasmina za Uskrs 2001. godine s kolegicom s fakulteta. Prijateljima i poznanicima pričala je da se Jasmina javlja iz inostranstva, čak i da nekada dolazi prenoćiti u kuću s dečkom. 

- Smiljana u dva navrata pristaje na poligraf, ali ispitivač zbog njenih hiperventilirajućih reakcija, tupih pogleda i dubokog disanja mora prekidati ispitivanje. Ostali članovi porodice - majka Katarina, otac Martin i suprug Ivica - također pristaju na poligraf. Ispitivanje prolaze bez problema i zaključak je da oni nemaju nikakve veze s Jasmininim nestankom, eventualnim saznanjem o krivičnom djelu ili da su na bilo koji način sudjelovali u njenom nestanku - piše Jutarnji. 

Sve do prošle subote misterija Jasmininog nestanka bila je obavijena velom tajni.

Komentari

NA VRH