AFERE

Hrvatski mediji otkrivaju: Plenkovićevi saradnici najavili da će Milijan Brkić biti politički eutaniziran

Tekst naslova "Gotov je" u novom broju hrvatskog sedmičnika "Nacional" bavi se političkom, a moguće i pravednom sudbinom Milijana Brkića, drugog čovjeka HDZ-a Hrvatske

Naslovnica "Nacionala". Printscreen

Avaz.ba

23.4.2019

Tekst naslova "Gotov je" u novom broju hrvatskog sedmičnika "Nacional" bavi se političkom, a moguće i pravednom sudbinom Milijana Brkića, drugog čovjeka HDZ-a Hrvatske, dopredsjednika Hrvatskog sabora i najmoćnijeg Hercegovca u Hrvatskoj.

List, citirajući izvore iz vrha ove stranke, otkriva da je političko detroniziranje moćnog čovjeka rođenog u Ljubuškom dogovoreno u vrhu njegove stranke, a da cijelom operacijom rukovode predsjednik HDZ-a i premijer Hrvaske Andrej Plenković te Davor Božinović, ministar policije i osoba od najvećeg Plenkovićevog povjerenja.

- Nema više nikakve sumnje u takav razvoj događaja. Nakon što je DORH protiv Brkića službeno otvorio istragu nastupila je politička šteta za stranku. Realizacija tog plana sada postaje tek tehničko pitanje ovisno o Brkićevim reakcijama. A on je svoje već rekao spomenuvši da je sramota šo su neki napravili sa državnim insitutucijama. Iako uvijeno, ipak je posredno implicirao da misli na Plenkovića i Božinovića - otkrio je za "Nacional" izvor iz vrha HDZ-a.

Iako se uz Milijana Vasu Brkića posljednjih godina vezalo nekoliko krupnih afera (pored ostalih i falcificiranje diplome) to nije utjecalo na njegovu karijeru, niti je naškodilo njegovom utjecaju. No, posljednja afera sa presretanjem elektronske pošte, zbog čega je Državno tužilaštvo u Osijeku pokrenulo istragu protiv njega, njegovog brata Joze, Siniše Varge, bivšeg djelatnika MUP-a, te Brkićevog kuma Blaža Curića, definitivno je bila okidač za politički kraj Milijana Brkića.

Podsjećamo, braća Brkić su od policijskog informatičkog eksperta Varge tražili da presreće elektronsku poštu četiri ženske osobe, od kojih je jedna bivša supruga Milijana Brkića, Karmen Brkić. Iako su istražni organi saopćili samo godine rođenja preostale tri žene koje su bile elektronski "uhođene" pojavila se informacija da je među njima i poznata muzičarka, violončelistica A. R. koja je prije četiri godine bila dio tima Bosne i Hercegovine na Eurosongu. Tu informaciju niko nije želio povrditi.

Hrvatski sedmičnik podsjeća da je upravo Milijan Brkić bio taj koji je vodio stranačku istragu protiv Jadranke Kosor nakon koje je bivša premijerka isključena iz HDZ-a. Također se navodi da je Brkić bio gospodar stranačkih crnih fondova kojima su finansirane paraobavještajne aktivnosti u Brkićevoj režiji.

Naslovnica hrvatskog "Nacionala"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.