HRVATSKA

Parada ponosa u Zagrebu pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina"

Popratni program i koncert u Ribnjaku

Avaz.ba / Fena

8.6.2019

Povorka ponosa u Zagrebu. Facebook

Nekoliko hiljada učesnika 18. parade ponosa pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina" okupilo se danas popodne kod zagrebačkog Muzeja Mimara, na Ruzveltovom trgu, odakle su sa zastavama duginih boja, transparentima i zviždaljkama krenuli prema parku Ribnjak, gdje će se održati popratni program i koncert.

- Poruka ove punoljetne Parade ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo "faza", dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost - rekla je Doria Jukić, programska koordinatorica Zagreb Pridea.

Prema riječima Jukić, ono što se promijenilo, kada se uporedi 2002. godina, kada je organizirana prva Parada ponosa, jeste nivo nasilja i diskriminacije.

Godinama kasnije, ocijenila je, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe kako je njihova svakodnevica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima.

- Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije uredu - poručila je Jukić.


Paradu je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, članovi i članice Foruma žena i Foruma mladih SDP-a, Gordan Maras, Renato Petek, kao i osobe iz javnog društvenog života.

Okupljanje  je počelo u 15 sati na Trgu Franklina Ruzvelta.

Za vrijeme kretanja parade, čiji se dolazak na Ribnjak očekuje oko 18 sati, za sav promet zatvorene su gradske ulice i trgovi, a na prilaznim pravcima je otežan saobraćaj. Tramvajski saobraćaj na trasi kretanja je obustavljen i preusmjeren te se odvija prema organizaciji ZET-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.