HRVATSKA

Imovinske kartice susjeda: Kolinda štedi, Škoro najbogatiji, Milanović se odmara na Krku

Milanović, Škoro i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Agencije

Avaz.ba / 24 sata

16.8.2019

Evo, gradit ću vile s bazenima na Pantovčaku i Mjesecu. Inače, mislim da je bolje prijaviti više imovine nego što je imate dok se još niste domogli funkcije, pa kad završi mandat, nema bitnih promjena. Izjavio je to, šaleći se, muzičar, privatni poduzetnik i predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

Iako nema obavezu objaviti popis svoje imovine, kaže da nema ništa protiv objave jer nema što kriti. Mediji su se već raspisali o njegovim stanovima, kućama i firmama, a Škoro pojašnjava: 

- U Osijeku nemam više ništa. Prodao sam roditeljsku kuću, a nakon toga sam imao ondje stan, no i njega sam prodao. Supruga i ja imamo kuću u Zagrebu, o kojoj se već pisalo, a imam i pola kuće u Tribunju iako ne znam na pamet koliko ima kvadrata - kaže Škoro. 

Primijetio je da mediji pišu o stanovima njegove djece, pa kaže:

- Mislim da se to inače ne upisuje u imovinske kartice, ali da, djeca mi imaju svaki po stan i u kupnji smo im, naravno, pomogli supruga i ja. U toj zgradi je i poslovni prostor - pišu 24 sata.hr. 

Na Sveučilištu Sjever je saradnik na kolegiju Uvod u ekonomiju.

- A vlasnik sam i dva grobna mjesta. Mislim da to ulazi u imovinsku karticu - prisjetio se.

Aktuelna predsjednica, prema dostupnim podacima, uspjela je sa suprugom najviše uštedjeti, čak 1,83 miliona kuna. Tu su i stan od 1,7 miliona kuna, dionice... Imovinska kartica Kolinde Grabar-Kitarović itekako se razlikuje od one s početka mandata. Tad je, uz stan od 106 kvadrata u Zagrebu i suprugov udjel u kući u Malom Lošinju, koja vrijedi više od dva miliona kuna, imala kredit iz 2007. od 130.000 eura na 25 godina. Prodajom dviju nekretnina otplatila je bila većinu kredita od 2009. te joj je na početku mandata ostalo oko 24.000 eura. Danas kredita više nema.

Ujedno je na početku mandata imala automobile Chrysler Town and Country iz 2010., vrijedan oko 120.000 kuna, i Hondu Civic iz 1998. od 14.000 kuna.

Od 2017. više se automobili ne spominju u imovinskoj kartici. U kartici je 2018. navela jednokratni primitak od NATO-a u iznosu većem od 108.000 eura, koji vodi kao štednju. Još je imala jednu bitnu promjenu, a ta je da joj je suprug, kad je ona počela voditi državu, bio nezaposlen, a 22. februara 2016. zaposlio se u AD Plastiku. Ondje je radio za 14.000 kuna mjesečno te je od predavanja dodatno zarađivao oko 180.000 kn godišnje. No ugovor u AD Plastiku istekao mu je 19. februara i nije poznato da su mu ga produžavali. Miroslav Škoro, njen konkurent u utrci za Pantovčak, uz uspješnu pjevačku karijeru, pokazao se kao uspješan biznismen. Jedan je od osam suvlasnika firme ''Omega Software''.

On je jedanput utvrdio da ima tek pet posto udjela. Omega je informatička kompanija koja razvija aplikacije i rješenja za internu komunikaciju ili arhiviranje. Koriste ih i državna tijela, državne firme, Zagreb i njegove kompanije Primjerice, cijeli Zagreb i Zagrebački holding upravlja dokumentima njihovim sistemom. ''Omega Software'' sa 78 zaposlenih lani je ostvario dobit od 12,7 miliona kuna na 55,3 miliona kuna prihoda. Škoro je jedan od suvlasnika turističke firme ''Mon Perin'', koja je lani imala 11,5 miliona kuna dobiti. U kompaniji ''Campus'' je suvlasnik sa suprugom, a lani su imali oko 3,5 miliona kuna prihoda.

Bivši šef SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović iz državnih poslova prebacio se u privatni biznis. Sad zarađuje više nego kad je bio premijer. Prošlogodišnja dobit firma mu je veća od 550.000 kuna, a kao premijer s mjesečnom plaćom od oko 20.000 kn, godišnje je zarađivao oko 150.000 kuna. Ima stan u Zagrebu te s porodicom ljetuje na Krku u kući, koja nije na njemu, pa ju nikad nije unosio u imovinsku karticu. Dalija Orešković, koja nakon lošeg starta sa Startom na izborima za Parlament EU, kreće u utrku za Pantovčak, imovinsku je karticu objavila još kad je bila predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Ima sa suprugom tri kredita i stan od 50-ak kvadrata u Zagrebu. Ona nema ušteđevine, ali su štedjeli za kćeri, koje ukupno imaju 360.000 kuna i 6.500 eura. Kandidat kojeg podržava HSLS, Dejan Kovač, rekao je kako nema doslovno ništa.

- Nemam stan niti auto. Živimo u 35 kvadrata s dvoje djece kao podstanari kod moga oca - kaže Dejan. Postdoktorand je na Sveučilištu Princeton, a kolika mu je plaća, nije smio otkriti jer bi time kršio ugovor. No zato smo provjerili na internetskoj stranici Glassdor, gdje stoji da profesore godišnje bruto plaćaju od 70.000 do 100.000 dolara. Kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović izjavila nam je da ima stan te da je suvlasnica dijela kuće kraj Trogira.

- Sve treba biti transparentno i otvoreno mogu reći što sve imam - kazala je Peović.

Toga se ne drži bivši sudija i novi europarlamentarac. Jedini od kandidata čija je imovina zasad potpuna nepoznanica je Mislav Kolakušić, koji, uprkos pozivima, očito nije raspoložen s javnošću dijeliti informacije o tome što sve posjeduje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.