KOLORADO

Sljedeće godine Hrvatska domaćin jednog od najznačajnijih svjetskih naučnih događaja

Na glavnoj skupštini Američke akademije za forenzičke nauke prof. dr. Draganu Primorcu potvrđen je reizbor na dužnost predsjednika Odbora za međunarodne odnose ove najuglednije svjetske organizacije

Dragan Primorac u Koloradu. Avaz

Avaz.ba

24.2.2020

Na glavnoj skupštini Američke akademije za forenzičke nauke prof. dr. Draganu Primorcu potvrđen je reizbor na dužnost predsjednika Odbora za međunarodne odnose ove najuglednije svjetske organizacije iz područja forenzičkih nauka. 

Američka akademija sa sjedištem u Kolorado Springsu okuplja više od 7.000 članova iz 50 saveznih država SAD, Kanade te iz 74 pridružene države svijeta. U njenom radu učestvuju radnici američke vojske, državnih policija, ministarstva pravosuđa, državnog tužilaštva, FBI-ja, DEA-e te sudije, advokati, profesori i naučnici s vodećih američkih naučnih institucija, univerziteta i tako dalje.

Dragan Primorac u Koloradu. Avaz

Tokom održavanja glavne skupštine potvrđeno je da će se jedan od najznačajnijih svjetskih naučnih događaja tokom 2021. godine “12th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine” održati od 21. do 26. juna 2021. godine u Dubrovniku. Suorganizatori događaja su International Society for Applied Biological Sciences (ISABS), čuvena američka bolnica "Mayo Clinic", Američka akademija za forenzične nauke (AAFS) te hrvatska Specijalna bolnica Sv. Katarina.

Od svog osnivanja (1997. godine) ISABS kontinuirano radi na promicanju najnovijih naučnih otkrića iz područja forenzičke i antropološke genetike te personalizirane medicine, a u radu dosadašnjih kongresa koji se održavaju u Hrvatskoj učestvovalo je više od 6.000 naučnika i 650 predavača, ukupno iz 70 država svijeta. Među predavačima je bilo i sedmero dobitnika Nobelove nagrade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.