REGION Ukupno je u Hrvatskoj umrlo 75 osoba zaraženih koronavirusom

Prosječna dob umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj je 79,2 godine

Prema podacima iz 2016., prosječna starost umrlih osoba u Hrvatskoj bila je 76,5 godina

Avaz.ba

Ilustracija

Foto: Robert Anić/PIXSELL


Ukupno je u Hrvatskoj umrlo 75 osoba zaraženih koronavirusom. Ministar zdravstva jučer je na konferenciji za medije Nacionalnog štaba rekao kako je prosječna dob umrlih 79,2 godine.  

Od toga je 45 posto muškaraca i 55 posto žena. Prosječna dob jučer preminulih šest osoba je 84,3 godine. 

Za usporedbu, prema podacima iz 2016., prosječna starost umrlih osoba u Hrvatskoj bila je 76,5 godina.

Inače, više od 95 posto osoba koje su preminule od posljedica zaraze koronavirusom na području Evrope bilo je starije od 60 godina, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Više od polovine umrlih starije je od 80 godina.

  • Više od 95 posto osoba koje su preminule od posljedica zaraze koronavirusom na području Evrope bilo je starije od 60 godina

    Više od 95 posto osoba koje su preminule od posljedica zaraze koronavirusom na području Evrope bilo je starije od 60 godina

    Foto: Arhiv


Primjerice, prosječna starost Italijana koji su do sada umrli od koronavirusa iznosi 80,5 godina, navodi italijanski Institut za javno zdravstvo. Među žrtvama je 30 posto žena, a njihova prosječna starost u vrijeme smrti je 83,6 godina. Velika većina preminulih imala je dva ili tri velika zdravstvena problema, a najčešći su visoki krvni pritisak, srčane tegobe i dijabetes. 

UN-ova zdravstvena agencija navodi da deset do 15 posto ljudi mlađih od 50 godina ima umjerene ili teške slučajeve oboljenja covidom-19.

Kod više od 80 posto preminulih u Evropi, znači četiri od pet osoba, naveo je, utvrđeno je kako su imali barem jedno kronično oboljenje, recimo dijabetes, visoki tlak ili su bolovali od kardiovaskularnih bolesti.

Više o temi Hrvatska

NOVI PODACI
U Hrvatskoj umrlo još šest osoba
NA VRH

Podijeli članak na