HRVATSKA

Danas presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu

Iako je imao niz zdravstvenih problema i bio na više operacija Sanader se ne žali na uvjete u zatvoru

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader. Arhiv

A. Č.

13.11.2020

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader u zagrebačkom zatvoru Remetinac danas čeka novu presudu za "Fimi mediju", jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj. Ovom presudom bi se mogao produžiti njegov boravak u zatvoru.

Zbog sumnji da je od mađarskog MOL-a primio mito od 10 miliona eura Sanader je već osuđen na šest godina zatvora, a sudilo mu se i za ratno profiterstvo, dok ga čekaju i novi sudski procesi koji se vuku gotovo deset godina, pišu hrvatski mediji.

Iako se ni do danas nije rasvijetljena misterija iznenadne Sanaderove ostavke kada je u drugom mandatu napustio vladu uz riječi "doviđenja i hvala na saradnji" bivši premijer ostaće zapamćen ne samo po korupciji koja nije nikada do kraja dokazana, već i po umiješnosti vladanja i potezima koji su demokratizovali Hrvatsku. 

Zabranio je isticanje ustaških simbola, uspješno je sarađivao sa nacionalnim manjinama i povukao mnoge poteze koje su Hrvatsku odvele u EU. 

Neki ključni akteri afere "Fimi medija" koji su prvo tvrdili da je Sanader vukao sve konce i tražio od državnih kompanija da finansiraju, u međuvremenu su povukli optužbe i sada, zajedno sa Sanaderom čekaju novu presudu.

U međuvremenu je Sanaderu blokirana imovina, polovina kuće u elitnom dijelu grada i oduzete umetničke slike, a bivši premijer samo ponavlja da je riječ o političkom progonu koji je potakla također bivša premijerka i njegova nasljednica Jadranka Kosor.

Iako je imao niz zdravstvenih problema i bio na više operacija Sanader se ne žali na uvjete u zatvoru gdje mu se mnogi obraćaju sa poštovanjem, nazivajući ga "ćaćom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.