HRVATSKA

Plenković: Situacija je vrlo ozbiljna, uskoro nove mjere

Apelirao je na građane da se pridržavaju mjera za suzbijanje virusa

Plenković upozorava na opasnost. Arhiv

G. M. / Index.hr

19.11.2020

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je na sjednici vlade potvrdio da će Štab u sljedećim danima donijeti novi paket mjera protiv koronavirusa.

- Budući da je pandemija Covida-19 tema koja je među nama stalno, na tu temu se danas održava sjednica Evropskog vijeća. Ono što je važno je da u ovom kontekstu brojeva koje vidimo jučer i ovih dana još jednom apeliramo da je situacija vrlo ozbiljna, u tri zadnja sedmice u oktobru smo imali udvostručenje gotovo svake sedmice. U zadnje tri sedmiCe rast se nastavio ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo uveli – rekao je Plenković.

Prema rast više nije velik kao u oktobru, dnevne brojke i dalje su visoke.

- Mjere su usporile širenje epidemije, ali krivulja nije počela padati na način na koji bismo htjeli da se to dogodi, trebao napraviti dodatne napore da se smanji opterećenje zdravstvenog sustava - rekao je.

Porastao je i broj preminulih.

- Jučer i prekjučer smo zbog toga razgovarali kako bi Stožer izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i rad na način da se smanji intenzitet širenja epidemija. Tu je jako važno da se svi pridržavaju mjera - rekao je Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.