UVEDENI NOVI TESTOVI

U Zagrebu 25 posto zaraženih ima britanski soj koronavirusa

Vraneš podsjeća da je, osim britanskog, u Hrvatskoj zabilježen i južnoafrički, te njujorški soj za koji se, takođe, utvrdilo da je brzošireći

A. J.

Zagreb: Gužva za cijepljenje na punktu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL


U Zagrebu 25 posto zaraženih ima britanski soj koronavirusa, a na nivou cijele Hrvatske oko 20 posto, rekla je šefica Referentnog mjesta Hrvatske za testiranje na koronavirus Jasmina Vraneš.

Ona je istakla da se zbog toga uvode promjene u dijagnostici, prije svega ciljani PCR testovi, kojima se mogu detektovati nove varijante virusa i čiji rezultati se dobijaju na nekoliko sati.

- Mi ove nove testove upotrebljavamo kod putnika iz drugih država i osoba sa sumnjom na reinfekciju koronavirusom, a dodatno ih koristimo kao takozvani nadzorni test, što znači da se 20 do 50 posto uzoraka pozitivnih na "običan" PCR test dodatno testira na nove varijante virusa, a nakon toga radi se i potvrdno genomsko sekvenciranje - objašnjava Vraneš za "Jutarnji list".

Ona dodaje da su još u februaru analizom nasumično testiranih 100 pozitivnih uzoraka utvrđene dvije mutacije, što pokazuje koliko je britanska varijanta virusa već tada bila prisutna u Zagrebu.

Vraneš podsjeća da je, osim britanskog, u Hrvatskoj zabilježen i južnoafrički, te njujorški soj za koji se, takođe, utvrdilo da je brzošireći.

Novi testovi u Hrvatskoj se ne provode na prvom testiranju, nego se od pozitivnih na standardni PCR test uzima dio uzoraka kako bi se potvrdio neki od novih varijanti virusa.

Postupak se tako ubrzava, ali i pojeftinjuje, jer je sekvenciranje znatno skuplje, komplikovanije i traje duže.

Cilj je da se pet posto pozitivnih testova i sekvencira zbog sve češćih novih varijanti, koje se tako mogu ranije otkriti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na