IZBORI U HRVATSKOJ

Đenero za "Avaz": Socijaldemokrati propadaju, mjesto na ljevici preuzimaju zeleni, a liberali sa Puljkom jedino jaki u Splitu

HDZ je prije četiri godine imao izrazito dobre rezultate na lokalnim izborima i zato im je ovaj put ljestvica bila vrlo visoko

Davor Đenero. Arhiv

Piše: D. Hadžović

17.5.2021

Davor Đenero, hrvatski politički analičar, u razgovoru za "Avaz" prokomentirao je rezultate prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj. Đenero kaže da svojevrsno iznenađenje predstavljaju rezultati izbora u Zagrebu i, posebno, Splitu, gdje su najviše glasova u prvom krugu osvojili Tomislav Tomašević (45,15%), odnosno Ivica Puljak (26,82%).

- 100 tisuća glasova prednosti Tomaševića je nešto što se na lokalnim izborima s odazivom kakav jeste u Zagrebu ne može nadoknaditi. Niko nije očekivao da će Tomašević biti nadomak tome da izbore riješi u prvom krugu. Nažalost, u drugom krugu u Zagrebu gledat ćemo jednu neugodnu nacionalističku, agresivnu kampanju njegovog putinovskog protukandidata Škore, koja će jako negativno utjecati na društvenu klimu u Zagrebu. To Tomaševiću do neke mjere ide i na ruku jer će mobilizirati mobilizirati njegove birače i osigurati veliku uvjerljivost te pobjede. Ugodno iznenađenje je doista Ivica Puljak, vrhunski fizičar i liberalni demokrat, koji je vodeći u Splitu. Puljak će imati vrlo težak drugi krug i u tom drugom krugu će zapravo biti borba između snažne osobnosti i snažne stranačke mašinerije. Do sada je obično u takvim okolnostima prevaldavala stranačka mašinerija, vidjet ćemo je li Puljak može na osobnost i racionalnost dobiti te izbore, ističe Đenero.

HDZ stabilan


Kada su u pitanju rezultati dvije tradicionalno dominatne stranke u Hrvatskoj, Đenero kaže da je HDZ uglavnom ponovio dobar rezultat.

- HDZ je prije četiri godine imao izrazito dobre rezultate na lokalnim izborima i zato im je ovaj put ljestvica bila vrlo visoko. Oni su uglavnom ponovili svoje rezultate na lokalnim izborima. Očekivalo da će imati veliki gubitak u Lici, na kraju se pokazalo da su tamo konsolidirali organizaciju. Jedini vrlo neugodan gubitak koji nije još potvrđen, ali je izvjestan za njih je onaj u Vukovaru. U Vukovaru su nudili jednu pristojnu platformu, pristojnih međunacionalnih odnosa sa srpskom zajednicom i koaliciju s umjerenom srpskom strankom SDSS. Pokazalo se da je i dalje dominantan ljubimac njihovog bivšeg predsjednika stranke gospodina Karamarka, Ivan Penava, koji je sad već u drugom mandatu, a koji vodio je jednu radikalsku politiku u Vukovaru i zaoštravao međunacionalne odnose. Pred parlamentarne izbore otišao iz HDZ-a te nastupio na listi s ovim proruskim nacionalisitčkim Domovinskim pokretom, navodi Đenero.


Pad liberala i socijaldemokrata

Kad je riječ o SDP-u, analitičar navodi da ova stranka polako ide ka marginalizaciji.

- Nastavlja se devastacija koju je u toj stranci započeo Zoran Milanović, a nastavljena je posebno oštro sada pod upravljanjem Grbina. To je dovelo do toga da ta stranka polako gubi značenje stranke od nacionalnog karaktera u pravom smislu te riječi. Oni su u velikom broju sredina jednostavno nestali, jednostavno više ne postoje kao politička organizacija u izrazito su lošem stanju, a odbranili su samo dvije županije i to obje gdje upravljaju ljudi koji pripadaju umjerenom, onom račanovskom dijelu te stranke, to su župani Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji i gospodin Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj, koji su izrazito dobri župani u više mandata. Najgora situacija za stranku bi mogla biti u Rijeci, nakon prvog kruga doista još je njihov kandidat vodeći u tom gradu u kojem SDP vlada 30 godina, odnosno nikad niko drugi osim SDP-a nije vladao u Rijeci.

Đenero objašnjava da SDP u Hrvatskoj doživljava sličnu sudbinu kao i druge socijaldemokratske stranke u Evropi, te da glasači u sve većoj mjeri traže alternativne lijeve stranke.

- Slabljenje socijaldemokrata je trend koji možete primjetiti u svim ili većini evropskih država koje imaju sličnu političku arenu kao Hrvatska. Socijaldemokratija nema ideja i nema paradigme koja bi joj osigurala zaštitu nekadašnjih pozicija i dalje jačanje. S druge strane, zelene stranke sve više jačaju, gutaju biračko tijelo i na ljevici i lijevom centru, ali i dio biračkog tijela one mekše desnice. Ako se vlast platforme Možemo, koja će u Zagrebu biti apsolutna, neće imati problema s ustupcima koalicionim partnerima, pokaže efikasnom, onda će ta ekologističko-civilnodruštvena opcija snažno jačati i u Hrvatskoj i oni neće otimati samo birače klasičnoj ljevici i lijevom centru, nego do neke mjere i umjerenom desnom centru.

Pored socijaldemokratije, Đenero navodi da je i liberalna pozicija doživjela svojevrsni krah na izborima.

- Izbori pokazuju da osim u Splitu, gdje je ponovno snažno narasla liberalno demokratska opcija s Puljkom, u Splitu koji je nekoć bio uporište liberalno demorkatskih stranaka, da liberalna politička opcija izrazito slabi na nacionalnoj razini. U Zagrebu su liberalno demokratski političari potpuno nestali iz gradske skupštine, liberalna scena je još jaka u Istri, u Međimurju i Varaždinu, a u ostalim dijelovima Hrvatske su u dubokoj krizi, navodi Đenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.