REGION

Izbori u Hrvatskoj: Do 11:30 glasalo 14,9 posto birača

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, na gotovo 5.500 biračkih mjesta

E. H. / Index.hr

Svoje biračko pravo u drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju prijepodne iskoristilo je 14.09 posto birača

Foto: Agencije


U Hrvatskoj se danas održava drugi krug lokalnih izbora, nakon kojih će biti jasno tko će u iduće četiri godine biti gradonačelnici četiri najveća grada, ali i Vukovara, Varaždina, Pule, Siska, Pazina...

  • U drugom krugu birači će ukupno izabrati 14 župana

    U drugom krugu birači će ukupno izabrati 14 župana

    Foto: Agencije


56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika

U drugom krugu birači će ukupno izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba (koji ima status županije), 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika.

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, na gotovo 5.500 biračkih mjesta, pravo birati ima tri miliona 231 hiljada birača, a štampano je 4,1 miliona glasačkih listića, koje su, s ostalim izbornim materijalom, birački odbori jučer preuzeli.

Svoje biračko pravo u drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju prijepodne iskoristilo je 14.09 posto birača, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Iako su, kako je navedeno, zbog različitoga broja jedinica u kojima se izbori ponavljaju, brojke teško usporedive, današnji odaziv je nešto manji od odaziva birača u drugom izbornom krugu prije četiri godine kada je do istoga vremena glasovalo 14.81 posto birača.

Među županijama, najveći odaziv je u Ličko-senjskoj (21.25 posto) i Krapinsko-zagorskoj županiji (18.47 posto) te u Gradu Zagrebu (17.04 posto).

Najmanji odaziv u Zagrebu

Najmanji odaziv imaju Zagrebačka (11 posto), Virovitičko-podravska i Istarska županija.

Od gradova, najbolji odaziv imaju Gospić (25.66 posto), Sisak (19.46 posto) i Varaždin (17.74).

U Splitu je prijepodne, odnosno do 11:30 sati glasovalo 16.61 posto birača, u Rijeci njih 13.24 posto, a u Osijeku 11.17 posto.

Izborna šutnja traje do danas u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta. Za to vrijeme zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa kandidata, nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua kandidata itd.

Više o temi Hrvatska

SVEČANOST
Hrvatska slavi Dan državnosti
BIRAJU GRADONAČELNIKE
Otvorena birališta, počeo drugi krug izbora u Hrvatskoj
NA VRH

Podijeli članak na