PREDSJEDNIK HRVATSKE

Zoran Milanović o letjelici: Plenkoviću, primiri Banožića

Danas je Banožićev savjetnik rekao da je bomba u sebi imala 40 kilograma eksploziva

Milanović: Članica smo NATO-a, lojalna, ali o našoj sigurnosti brinemo mi. Printscreen

A. Č. / Index.hr

14.3.2022

Predsjendik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti na Pantovčaku na temu pada sovjetske letjelice u Zagrebu, za koju je ministar Mario Banožić rekao da je nosila aviobombu koja je eksplodirala. 

Danas je Banožićev savjetnik rekao da je bomba u sebi imala 40 kilograma eksploziva.

Uoči presce Milanović se na Pantovčaku sastao s vrhom vojske i obavještajnih službi.

- Neću o detaljima, ne bi trebali ni oni koji se stalno slikaju kod rupe. Opasnosti u ovom konktretnom trenutku od tog konkretnog objekta više nema. Odluke na kraju donosimo mi. Projektil odnosno bespilotna letjelica je proletjela kroz Mađarsku, nadamo se da se to više neće ponoviti. Članica smo NATO-a, lojalna, ali o našoj sigurnosti brinemo mi. Tražim hitno da se izdvoje sredstva koja su neusporedivo manja od borbenih aviona - rekao je Milanović.


Ako neće, naredit ću

Na pitanje da li je riječ o aviobombi ili bombi za samouništenja, Milanović je novinare uputio na Banožića.

- Ne možemo o tome govoriti. Oni koji su pustili tu informaciju nek vam odgovaraju na to. O ministru obrane neću, to je premijerov problem. Pitajte njega kako građani mogu biti sigurni. Ne mogu reći je li bilo bombe ili nije. To je teoretsko pitanje, stvar istrage. Ne možemo reći ni da li je letjelica došla od ukrajinskih snagaMinistar je rekao što je rekao, pozivam njegovog šefa, predsjednika vlade, da ga primiri. Ne mogu odgovarati za neznanje, nekompetenciju i neinteligenciju nekih ljudi - rekao je Milanović.

Što se tiče novih detalja, Milanović je rekao da znaju da je "nešto došlo s područja Ukrajine i da je palo na Zagreb".

- Ne znamo još je i sa strane Ukrajinaca ili ne. Samostalni sektor vojne policije vodi istrage. Oni odgovaraju Banetu, to je odjel u MORH-u. Oni odgovaraju Banetu, koji je na užas Hrvata pod Plenkovićem, ali su vojnici, očekujem da surađuju s drugima u vojsci. Ako neće, naredit ću - rekao je Milanović.


Istraga je u toku

Ponovio je još od prošle pres konferencije da je glavni sekretar NATO-a politička osoba te da on nema tu nikakvu fukciju i ne zna ništa o tome.

- Naši zapovjednici su se čuli s NATO zapovjednicima. Ovo su odluke koje se u realnom vremenu donose u Zagrebu, na razini zapovjednika eksadrile preko šefa zrakoplovstva do mene. Ne mislim uopće da je NATO trebao nešto jer ne može. Ako u vaš zračni prostor uđe nepoznata letjelica koja nije civilna i vaš sistem praćenja je uoči. Ne znate kamo to ide, imate nekoliko minuta. Pilot ima nekoliko minuta da uoči, identificira i djeluje. Ne mora biti ni u kontaktu sa zapovjenikom, a kamoli s predjsednikom. U tom trenutku pilot može donijeti krivu odluku, može srušiti i civilni avion, ali može srušiti i projektil koji može pasti na zgradu. To je pravo koje ja NATO-u ne bi ni dao, o tome odlučujemo mi - pojasnio je Milanović.

Istraga je u toku. Sedam minuta je sedam minuta, neke se stvari mogu i tu napraviti, dodao je Milanović.

- Da se dogodilo da je nešto letjelo 30 minuta to bi bila druga situacija. Nad Mađarskom je. Zašto? Pitajte Mađare. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.