PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović: Kako letjelica veličine aviona nije srušena od Ukrajine do Zagreba

Istražuje se kako je moguće da ovo nitko nije primijetio, rekao je Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović: Ovo je ozbiljan incident. Printscreen

A. Č.

11.3.2022

Nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović održao je hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija.

- Znamo kakav je objekt doletio. Letio je iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od 7 minuta. Ovo je ozbiljan incidentPozivam građane da budu mirni. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Određene proceduralne stvari moramo ispitati, kako je do ovog došlo a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba - rekao je Milanović.


Činjenice će se utvrđivati

Naglasio je da je ovaj slučaj trenutno predmet ozbiljne istrage.

- Istražuje se kako je moguće da ovo nitko nije primijetio. Pitanje je li Hrvatska s ovim nivoom obrane mogla išta napraviti. Letjelica je bila vrlo kratko u našem zračnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera - rekao je Milanović.

- Činjenice će se utvrđivati. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva", rekao je.

- Nisam se čuo s Orbanom, Plenković ga je vidio u Francuskoj. I Mađarska je trebala imati podatke u najkraćem mogućem vremenu, a nije se dogodilo ništa - rekao je Milanović.

Naglašava da je događaj ozbiljan. 

- Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti kad se premijer i ja dogovorimo. Brifiran sam prije pola sata. Sjednica Vijeća u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje nema smisla. Kad me u ovakvom trenutku nazove premijer, kad se čujem s ljudima koji nešto znaju, kad se čujem s gradonačelnikom, to je to. Vijeće nije operativno tijelo - rekao je.

Ovisimo o zapadnim saveznicima

- U ovom stranju je naša protuzračna obrana koliko se u nju ulaže. U tom smislu ovisimo o zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 zrakoplova, koji će isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva - rekao je Milanović.

Naučit ćemo nešto iz ovoga

- Nema potrebe da se poziva ukrajinskog veleposlanika na razgovor, tamo je rat i stvari su izvan kontrole. Ne znaam što bismo dobili time. Samo se nadamo da se to više neće dogoditi. To je letjelo 1000 kilometara - rekao je Milanović.

Odgovarajući na novinarska pitanja istakao je da je šef NATO-a tehnička osoba.

- Glavni sekretar NATO-a je koordinator, on govori u ime Saveza i često kaže stvari koje nisu koordinirane. Nema smisla ga prozivati. Naučit ćemo nešto iz ovoga. Nije se dogodilo ništa - rekao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.