NACIONALISTIČKO ORGIJANJE

Obilježavanje godišnjice HOS-a: Bez NDH ne bi bilo Hrvatske

Bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin podsjetio je na, kako je rekao, još jedan jubilej, kada je prije 81 godine stvorena Nezavisna država Hrvatska

Godišnjica osnivanja HOS-a. DEAN BUBIĆ / DALMATINSKI PORTAL

S. S.

10.4.2022

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pripadnici "IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban" danas su ispred spomenika svojim poginulim saborcima u Splitu obilježili 31. godišnjicu osnivanja te jedinice.

Među govornicima su bili ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i penzionisani pukovnik Marko Skejo, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i zastupnik Domovinskog pokreta u Saboru Hrvatske Ante Prkačin te Matko Raos kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Prisutni predstavnici vlade

Raos je prilikom vrlo kratkog govora, u kojemu je sam rekao kako je tu u ime potpredsjednika vlade i ministra branitelja, pozdravio sve i rekao: "Morate znati, da nije bilo 10. aprila 1941. (Dan proglašenje NDH), ne bi bilo ni današnje Hrvatske."

Dobio je veliki pljesak svih okupljenih.

Bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin podsjetio je na, kako je rekao, još jedan jubilej, kada je prije 81 godine stvorena Nezavisna država Hrvatska (NDH), te se upitao jesu li u takvoj situaciji da o tome ne smiju govoriti.

Paralela sa NDH

Za Prkačina je najvrijednija vojna jedinica bila ustaška Crna legija, a kaže da je nacionalist jer "isto odaje počast 2. Dalmatinskoj brigadi, iako se s njihovom idejom nije slagao jer su rušili državu koju smo mi stvorili".

Predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić rekao je da su HOS-ovci "onda bili za dom spremni, a to su i danas", a on im kao predstavnik državne vlasti iskazuje čast. Država koja to dovodi u pitanje, dodao je, dovodi u pitanje i svoj opstanak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.