HRVATSKA

Osuđeni fratar i bankarka: Poricali zloupotrebu položaja 10 godina, moraju vratiti milion eura

Nepravosnažnu presudu objavio je sudija Dinko Mešin, a fra Šime i bankarka mirno su saslušali presudu i sudnicu napustili bez komentara

Fra Šime i bankarka mirno saslušali presudu. Ivo Cagalj/PIXSELL

A. Č.

6.5.2022

Na splitskom Županijskom sudu uvjetnim zatvorskim kaznama od godinu dana kažnjeni su fratar Šime Nimac zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja tokom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarka Jasmina Bilonić zbog poticanja na to nedjelo, piše Jutarnji list.

Nepravosnažnu presudu objavio je sudija Dinko Mešin, a fra Šime i bankarka mirno su saslušali presudu i sudnicu napustili bez komentara.

Ako današnja presuda postane pravosnažna, fratar i bankarka Splitsko-makarskoj nadbiskupiji moraju da vrate oko 1,3 miliona eura, koliko je fra Šime prebacio na svoj račun nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i to na nagovor Jasmine Bilonić, piše Jutarnji list.

Na posljednjem ročištu prije presude u srijedu optuženi su priznali krivicu i pokajali se, nakon što su deset godina krivicu poricali.

- Posljednjih deset godina moj život je išao u smjeru u kom nisam planirao, a moglo je to da bude mnogo drugačije, tako da sam iz svega izvukao pouku. Meni je jako žao što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i u budućnosti mogu da obećam kako neću ništa od ovoga ponoviti - rekao je Nimac.

- Svojim postupanjem sam dovela svoje kolege i nadređene u nezgodnu situaciju. Neću ništa slično više da ponovim jer mi je ovo bila jedna vrsta škole - kazala je Bilonić.

Njih dvoje su, kako su prenijeli hrvatski mediji, od pronevjerenog novca kupili jahtu, a ovaj slučaj "zabavljao je" Hrvatsku punu deceniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.