POLITIČKI ANALITIČAR

Puhovski: Milanović narušava pravni i ustavni poredak

Predsjednik je izašao iz svojih okvira jer je njegova zadaća upravo obrnuta od onoga što radi, a to je podešavanje saradnje državnih organa, a on razbija saradnju državnih organa, pri čemu je on sam jedan od tih državnih organa

S. S. / N1

Žarko Puhovski: Milanović narušava pravni i ustavni poredak

Foto: N1


Imam ja neke opcije, neka strepe! Pravda dolazi, poručio je u utorak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ustavnim sucima. Milanović je potom u utorak još jednom komentirao odluku Ustavnog suda o Mostovoj referendumskoj inicijativi te ponovio da Ustavni sud treba ukinuti. Tim povodom za N1 Hrvatske razgovarao je politički analitičar Žarko Puhovski:

- Predsjednik je izašao iz svojih okvira jer je njegova zadaća upravo obrnuta od onoga što radi, a to je podešavanje saradnje državnih organa, a on razbija saradnju državnih organa, pri čemu je on sam jedan od tih državnih organa. Drugo, on se zaista ponaša kao narodni tribun, a ne kao predsjednik države, nego kao neko ko će pokrenuti pobunu protiv ustanova u državi, a njegova je zadaća da ih štiti - rekao je Puhovski.

Ističe da je predsjednik pobrkao demokratiju s vladavinom prava. 

- Demokratija ne znači ništa drugo nego korektno ustanovljenu većinu koja vlada nad manjinom, i to Milanović zastupa. On smatra da sve što većina hoće, to treba prihvatiti kao ustavnu normu. Nasuprot tome, vladavina prava pretpostavlja samoustezanje odnosno samokontrolu većine da ne čini sve ono što može - rekao je Puhovski.

Naveo je primjer "košarkaškog pravila", koje su formirali američki politolozi prije stotinjak godina, a koje glasi: može li u jednoj zajednici većina građana odlučiti da niko ne smije biti viši od dva metra, što bi s lakoćom prošlo, jer velika je većina niža od dva metra i da se iz humanih razloga doda odluka da će oni viši biti skraćeni odozdo, da prežive. "To bi bila demokratska odluka, ali ne odgovara vladavini prava, jer ona pretpostavlja i zaštitu manjina s tim da je pojedinac elementarna manjina", rekao je Puhovski.

- To je Zoran Milanović izgubio iz vida. On se, kako je rekao Fidel Kastro (Castro), kupa u masi, ali zapravo on narušava pravni i ustavni poredak, a na sudu je da odluči kakvo je to krivično djelo - rekao je Puhovski za N1.

NA VRH

Podijeli članak na