DONACIJA SAD

Ovo su prva dva hrvatska Black Hawka, vrijede 138 miliona dolara

Maksimalna im je brzina do 360 kilometara na sat, plafon leta šest kilometara, a maksimalan dolet 511 kilometara

Dva Black Hawka s opremom vrijede 138 miliona dolara. Emica Elvedji/PIXSELL

A. Č. / Index.hr

25.5.2022

Na vojnom aerodromu Pleso su predstavljena dva višenamjenska helikoptera Black Hawk (UH-60M) koje je Hrvatska kao članica NATO saveza dobila donacijom od Sjedinjenih Američkih Država, a u prvom pokaznom letu učestvovao je i ministar obrane Mario Banožić.

Dva Black Hawka s opremom vrijede 138 miliona dolara, od čega 53 miliona finansira vlada SAD-a, a 85 miliona Ministarstvo obrane RH na teret Državnog budžeta. 

Helikopteri su višenamjenski, odnosno osnovna namjena će im biti prijevoz ljudi i opreme. Mogu prevesti do 11 putnika, uz dva tehničara letača. Maksimalna im je brzina do 360 kilometara na sat, plafon leta šest kilometara, a maksimalan dolet 511 kilometara.


Radi se o vrhunskoj opremi. Emica Elvedji/PIXSELL

Izaslanik SAD-a, zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije general-bojnik David Tabor naglasio je da je Hrvatska ovom donacijom ojačala svoje sposobnost i sigurnost, kao država i kao članica NATO saveza.

Ministar obrane Mario Banožić nakon leta u Black Hawku kazao je da se radi o vrhunskoj opremi. Banožić je izvijestio "da je u planu" da druga .... Black Hawka dođu u Hrvatsku do kraja ove godine. 

- Očekujem da to bude tako - kaže.

Vezano za obuku hrvatskih pilota kaže kako ih je "dovoljno do sada prošlo obuku", a tačnu brojku nije htio iznositi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.