UPUĆENE PORUKE

U Zagrebačkoj džamiji klanjan bajram-namaz: Mir u duši i sigurnost u kući su najvažniji

Nema ništa važnije danas od poziva da se zaustave svi ratovi i sva ubijanja u cijelom svijetu, rekao je Kreštić

A. O. / Anadolija

Glavna dvorana za molitvu Zagrebačke džamija bila je premala da primi sve vjernike koji su došli iz Zagreba i okolice klanjati namaz povodom Kurban-bajrama, javlja Anadolija.

Hutbom se okupljenim vjernicima u Zagrebačkoj džamiji obratio Mirsad Kreštić, zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, koji je kao osnovnu poruku istaknuo potrebu stvaranja mira u svijetu, među ljudima, ali i među državama i nacijama.

Mir u duši i sigurnost u kući najvažniji su za islamski ummet i za svakog muslimana.

- Nema ništa važnije danas od poziva da se zaustave svi ratovi i sva ubijanja u cijelom svijetu, da se prestane s novim prijetnjama ratom protiv bilo koje zemlje u svijetu. Globalnu dominaciju putem rata potrebno je zamijeniti pravim putem mira i sigurnosti koji će spasiti svijet od samouništenja. To će biti moguće ako čovjek nauči voljeti umjesto mrziti, biti prijatelj umjesto neprijatelj drugom čovjeku i ako nauči Božje dobrobiti na zemlji dijeliti sa svojim bratom - poručio je Kreštić.

Upozorio je kako u svijetu oko milijardu ljudi pati od gladi i neuhranjenosti dok ih tri milijarde živi u siromaštvu i obespravljenosti.

Više o temi Kurban-bajram

NAJVEĆI PRAZNIK MUSLIMANA
Bajram-namaz klanjan u više od 130 džamija širom Crne Gore
NA VRH

Podijeli članak na