NEOBIČNA POJAVA NA NEBU

Meteorska kiša će se moći vidjeti večeras nad Hrvatskom

Preporuka je otići što dalje izvan gradova kako bi bila što veća tama te da bi se izbjeglo svjetlosno onečišćenje, što uvelike uvjetuje vidljivost meteora

Meteorska kiša. ILUSTRACIJA

A. O.

3.1.2023

Na nebu će večeras biti pojačane meteorske aktivnosti zbog čega će se u Hrvatskoj stvoriti meteorska kiša. Vidljivost će biti uslovljena vremenskim prilikama, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu, saopćili su danas iz Zvjezdarnice Zagreb.

Svake godine u ovo doba su aktivni meteori Kvadrantidi (Quadrantidi). Iako nisu među najaktivnijima, kao Perseidi i Geminidi, oni i dalje bilježe visoku aktivnost, što omogućuje gledanje meteorske kiše. Geminidi su bili aktivni u decembru, a Perseidi se očekuju u avgustu.

- U idealnim uslovima i tokom najveće aktivnosti Kvadrantida može se vidjeti 120 meteora po satu, što podrazumijeva da je radijant meteorske kiše u razini zenita, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu - rekao je Ivan Romštajn iz zvjezdarnice u Zagrebu.


Žuti ili plavi trag na nebu

Radijant, vidljivo ishodište meteora, nalazi se blizu horizonta u blizini zviježđa Velikog medvjeda te uobičajeno ostavlja žuti ili plavi trag na noćnom nebu, piše Hina. Preporuka je otići što dalje izvan gradova kako bi bila što veća tama te da bi se izbjeglo svjetlosno onečišćenje, što uvelike uvjetuje vidljivost meteora.

Bude li noćas oblačno vrijeme, nažalost, meteorska kiša neće biti vidljiva. Kada putanja kometa siječe Zemljinu stazu, na tom dijelu bude maksimum aktivnosti, što omogućuje vidljivost meteora na noćnom nebu.

Za Kvadrantide je izvorišno tijelo asteroid 2003 EH1, a njegova staza se djelimično siječe sa Zemljinom stazom, što omogućava da svjedočimo ovom astronomskom događaju. Riječ je o malom tijelu kojem treba pet i pol godina za jedan ophod oko Sunca, a promjer mu je oko 2,5 do 3 kilometara. Otkriven je 2003. godine.


Najgušći roj tih čestica

- Iako je matično tijelo klasificirano kao asteroid, on je zasigurno imao svoju kometsku prošlost - rekao je Romštajn.

Kada se komet istroši i izgubi svoje lako hlapljive materijale, onda se može klasificirati kao asteroid. 

Taj ranije izbačeni materijal kometa je ostao na stazi. Kada se Zemlja najviše približi stazi, gdje je najgušći roj tih čestica, to rezultira meteorskom kišom.

Pojačana aktivnost Kvadrantida je od 28. decembra do 12. januara, ali 3. i 4. januara je najveća aktivnost, a ostatak januara je riječ o sporadičnoj pojavi meteora. Vidljivost je moguća još i dan poslije.

Događaj treba gledati u noćnim satima, između ponoći i zore. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.