U 65. GODINI

Preminuo Hrvoje Kačer, profesor s Pravnog fakulteta u Splitu

Hiljade studenata upamtit će ga kao strogog nastavnika i vrhunskog znalca koji je nove pravnike učio razmišljati logički, a ne učiti literaturu napamet

A. O./ Večernji list

12.1.2023

Hrvoje Kačer: Preminuo sinoć u Splitu. Igor Kralj / pixsell

Nakon borbe s teškom bolešću prof. dr. sc. Hrvoje Kačer (65) preminuo je sinoć u Splitu. On je bio dugogodišnji šef katedre za građansko pravo na Pravnom fakultetu u Splitu. 

Večernjem listu vijest je potvrđena od strane Kačerove porodice. 


Radio i na sudu

Kačer je bio jedan od najpoznatijih profesora na splitskom fakultetu te nosilac više kolegija iz segmenta privatnog prava. Bio je redovan profesor u trajnom zvanju, a prije zaposlenja na fakultetu i sticanja titule doktora nauke radio je na splitskom Kantonalnom sudu.

Hiljade studenata upamtit će ga kao strogog nastavnika i vrhunskog znalca koji je nove pravnike učio razmišljati logički, a ne učiti literaturu napamet. 

Područje njegovog interesa bilo je pravo vlasništva, zemljišnoknjižno pravo i sportsko pravo. 

Oslobođen krivnje

Na Pravnom fakultetu za njegovo se ime vezivalo više kontroverzi, a najpoznatija je ona prema kojoj je bio optužen za izvlačenje novca fiktivnim nalozima iz Tenis kluba Split. 

Međutim, Kačer je 2021., nakon 15 godina sudovanja, od strane Vrhovnog suda pravomoćno oslobođen od krivnje. 

Na fakultetu je radio više od dvadeset godina, u karijeri je objavio više knjiga i naučnih radova te će ga na katedri naslijediti supruga prof. dr. sc. Blanka Kačer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.