Zaev tvrdi: Makedonija će u junu dobiti datum za početak pregovora s EU

Agencije
18.04.2018 20:43

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je uvjeren da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom (EU).

- Uvjeren sam da ćemo dobiti datum za pregovore, jer ovo što je do sada postignuto s Grčkom to garantira. Bit ćemo svi sretni ako nađemo rješenje, a vjerujem da je to moguće. Vidjeli ste da imam razlog da budem optimista - rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federikom Mogerini (Federica Mogherini).

Prema riječima Zaeva, ako Makedonija i Grčka uspiju u maju naći rješenje za spor oko imena, bit će dovoljno vremena da EU na ministarskom samitu u junu da datum Makedoniji.

- Vidjet ćete da ima vremena za sve, zato što se tu radi o legalnim i pravnim aspektima koji su rješivi - kazao je makedonski premijer.

Upitan da prokomentira izjavu grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Kocijasa da Makedonija neće dobiti poziv za članstvo u NATO u julu jer je vremenski rok do tada kratak, Zaev je rekao da Makedonija nije vezana za julski samit Alijanse.

- Ne zaboravimo da imamo pravo na automatski poziv i da nismo vezani za julski samit - naveo je Zaev.

NA VRH