REGION

Tužilaštvo nije podnijelo novu optužnicu u slučaju "Srebrenica"

Srna

3.8.2017

Krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nije odlučilo o prijedlogu Tužilaštva za ratne zločine da se nastavi krivični postupak u slučaju "Srebrenica" protiv osmerice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, jer je potrebna nova optužnica. 

Vijeće smatra da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o prijedlogu, budući da Tužilaštvo nije podnijelo novu optužnicu, a prethodna je odbačena pravosnažnom odlukom Apelacionog suda, navodi se u saopćenju Višeg suda u Beogradu. 

 Vijeće je odlučilo da se spisi predmeta vrate postupajućem predsjedniku sudskog vijeća koje sudi u tom slučaju, javila je Radio-televizija Srbije. Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podnijelo je 26. jula prijedlog predsjedniku Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da spise predmeta u slučaju "Srebrenica" dostavi krivičnom vanpretresnom vijeću radi donošenja odluke povodom zahtjeva tužilaštva za nastavak krivičnog postupka. 

 Ovaj prijedlog podnesen je sudu odmah, pošto je sud obavijestio tužioca za ratne zločine Snežanu Stanojković da njen zahtjev za nastavak krivičnog postupka u slučaju "Srebrenica" nije potpun, budući da sudu nije dostavila akt /optužnicu/, na osnovu kojeg je moguće nastaviti krivični postupak.

 Stanojković je 17. jula podnijela sudu zahtjev za nastavak krivičnog postupka protiv optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine. Viši sud je podsjetio da je rješenjem Apelacionog suda u Beogradu 5. jula odbačena optužnica od 21. januara 2016. godine, po kojoj Tužilaštvo zahtijeva nastavak krivičnog postupka, obrazloživši da tužilaštvo zapravo traži nastavak postupka po "nepostojećem aktu". 

 U ovom postupku, suđenje osmerici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine počelo je krajem prošle godine, ali je sada stopirano, jer je Apelacioni sud usvojio zahtjev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci, jer je nije podigao tužilac za ratne zločine. 

 U to vrijeme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji od 1. januara 2016. godine, a na čelo Tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime upravljao "rukovodilac". Novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković izabrana je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamjenik tužioca Milan Petrović. Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića. Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilima, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.