REGION

Kubanke prešle pola svijeta zbog ljubavi: Egzotične snahe uživaju u Loznici, a priča koja se krije iza toga je ludilo!

Avaz.ba

15.8.2017

Osim albanskih mladi, Srbija može da se pohvali i nevjestama sa Kube. Naime, Loznica je postale dom za dvije Havanke koje su zbog ljubavi bile spremmne da pređu hiljade kilometara.

Prvo je, kako piše Informer, u porodicu Dragana Aleksića stigla Dilis Santacruz, koja se nedavno i porodila.

Njenim koracima, potom je krenula i Juraima Ćape Ortiz.

Svog supruga Pavla Radovića upoznala je u Havani, prilikom ljetovanja.

- Odmah sam se zaljubila u njega i odlučila da se preselim u Loznicu. Mi smo se veoma brzo vjenčali i ja sad ne želim da idem nigdje - objašnjava ona i dodaje da u početku ipak nije bilo lahko.

Trebalo je naučiti jezik, prilagoditi se novoj kulturi, a i strpiti se dok se drugi naviknu na drugačiju boju kože.


- Na ulici su me svi neobično gledali, što nije baš bilo prijatno. Zagledali su me kao da sam s druge planete. A i sad sam se navikla, i oni na mene. Imam već dosta prijatelja i svi su ljubazni prema meni, a dosta mi pomažu oko srpskog jezika, koji sada dobro pričam - pohvalila se Juraima.

Tradicionalno, najviše problema imala je sa svekrvom.

- Ona je očekivala da će Pavle da se oženi djevojkom iz Srbije. Kad me je vidjela, nije joj bilo pravo. Poslije nekog vremena se ipak malo opustila. Meni u stvari odgovara što svekrva živi u Kanadi, pa i nije često u Loznici - kroz osmijeh priznaje ona.

Poteškoća je, kako dodaje, imala i sa srpskim specijalitetima, jer joj je bila teška i jaka.


U međuvremenu se navikla, pa sada ne samo da uživa, već sama zna i da pripremi sarmu i musaku. Uz to, voli veselje i provod, a slična atmosfera je i na Kubi.

- Tamo sam bila učiteljica salse i namjera mi je da to nastavim i ovde. Vidim da mnogi u Srbiji igraju ovaj ples i da su odlično naučili korake. Sada ja učim da igram kolo i veoma dobro mi ide. Ovdje se stalno nešto šalimo i smijemo. Sviđa mi se što su Srbi prijatni i hoće da pomognu. Srbija je definitivno moja nova kuća - rekla je Dilis za Informer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.