REGION

Osmosatna drama u Beogradu traje još uvijek

B92

Piše: Avaz.ba

5.10.2017

U beogradskom naselju Vračar policajci i dalje pokušavaju da majku sa dvoje djece isele iz stana, a drama traje više od 12 sati.

Snežana Petrović je sa dvoje djece "zaštićeni stanar" u stanu koji se vodi na njenu svekrvu, ali je on u postupku restitucije vraćen starim vlasnicima.

Novi vlasnik stana je, navodno, ponudio Snežani da se iseli do nedjelje, ali ona ističe da nema gdje da ode sa djecom.

Njegoševa ulica na Vračaru je blokirana oko 12 sati kada su tamo stigle jake policijske snage, veliki broj građana, kao i jedna vatrogasna ekipa, a situacija se više od osam sati kasnije nije promijenila.

Predsjednica Udruženja zaštićenih stanara Maja Nešić za B92.net kaže da je sud utvrdio da je izvršenje o iseljenju neosnovano jer se pojavio vlasnik koji nema pravo da potražuje stan, za šta ima dokument koji to potvrđuje.

Osim toga, ona je istakla da je “predmet po žalbi pet mjeseci zadržavan u nečijoj fioci”.  

“Ovo je primjer korupcije u sudstvu. Ne radi se samo o tome da je nečije pravo uskraćeno… Prema novom Zakonu o stanovanju gospođa bi trebalo da dobije drugi stan i da legitimno napusti ovaj. Ovdje se ona nasilno iseljava, izbacuje se na ulicu, žena preživljava traume, sa djecom, bebom. Ovo je presedan, ako se dozvoli da se ovo dogodi", kaže Nešić.

"Po onome što sam ja vidjela iz dokumentacije, veoma je sumljivo sve što se dogodilo sa ovim slučajem", dodala je ona.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.