SRBIJA

Oglasio se vlasnik firme koja je uvezla "otrovni paradajz": Tvrdi da je namještaljka ili štamparska greška?!

Telegraf

10.4.2018

Milić Marjanović, vlasnik firme "Milić agrumi" iz Surčina, koja je uvezla "otrovni paradajz" u Srbiju, tvrdi da mu je neko smjestio, našalio se ili da je u pitanju štamparska greška na naljepnici na kojoj stoji da "kora nije za ljudsku ishranu".

On garantira za robu koju je legalno uvezao jer je, kako kaže za "Telegraf", prošla sve potrebne kontrole i ne namjerava da promijeni djelatnost.

Milić ne sumnja ni na koga konkretno, ali ostaje pri tvrdnji da to za paradajz nije tačno.

- Radi se o nečijoj lošoj šali ili štamparskoj grešci. Sliku je mogao ko hoće da napravi i namjerno nalijepi. Fitosanitarna inspekcija je na graničnom prijelazu Gradina pregledala uzorke, a ovih dana testirala i uzorke koji su sasvim uredu, tako da smo taj paradajz dali u prodaju i prodali. Namjeravam nastaviti raditi ovaj posao - rekao je Milić i dodao da sporna naljepnica na kojoj stoji "kora nije za ljudsku ishranu", nema ni logike "jer paradajz nema koru".

Šta god da je tačno, nije poznato da je bilo slučajeva trovanja ovom namirnicom, što ne znači da ih neće biti. Inspekcije tvrde da takvo povrće nisu našle na pijacama i da je najvjerovatnije u pitanju - greška.

Fitosanitarni inspektor Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević potvrdio je da je paradajz iz Turske testiran i da je siguran za upotrebu, kao i da je vjerovatno došlo do tehničke greške u deklariranju kada se na njemu našla deklaracija da "kora nije za ljudsku upotrebu".

Do greške je, navodno, moglo da dođe zbog toga što se uvoznik, osim uvoza paradajza, bavi i uvozom agruma iz Turske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.