SRBIJA

Vučić: Teško ćemo do sporazuma o Kosovu, ali moramo se ponašati odgovorno

Informer.rs

28.4.2018

Do kompromisa o Kosovu teško će doći, ali mi se moramo ponašati odgovorno i ne smijemo na ponašanje Prištine, tipa ''radite, vi Srbi, šta hoćete, mi smo nezavisni'', da uzvraćamo da onda "nećemo ništa", poručio je i danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ne, mi moramo učestvovati u razgovorima, da se borimo i da pokušamo doći do rješenja - rekao je Vučić u razgovoru s novinarima.

- I ne treba da se plašimo rješenja, jer sam ja vidio strašan strah kod svih naših ljudi od bilo kakvog rješenja. Najbolje da se nikada ništa ne riješi, da bauljamo unaprijed, čekamo priliku za neki novi sukob, iz kojeg bismo izašli tako što bismo nestali, u svakom smislu, fizičkom, političkom, ekonomskom i svakom drugom - istakao je Vučić.

Dodao je da ne može više te stvari objašnjavati onima kojima to nije jasno i istakao da to nije zato što su Albanci jaki, nego što i danas protiv sebe, "u smislu kosovske nezavisnosti, imamo Amerikance i mnoge druge moćne zemlje", kao što smo i nekada imali.

- Hoće li se to promijeniti za pet-deset godina? Teško. Neko će reći da se stvari u svijetu mijenjaju. Mijenjaju se, veća je snaga danas i Kine, Rusije, Turske i mnogih drugih, ali, da li se nešto na terenu bitnije promijenilo, osim što je Srba manje svuda, i u Beogradu - naveo je Vučić.

Dodao je da će zato Albanci i dalje da "guraju i traže najveći mogući pritisak na Srbiju kako bi se to riješilo".

- Oni smatraju da je to već završeno, mi smo nezavisna zemlja kao Kosovo, a vi Srbi, radite šta hoćete - kazao je Vučić.

Zato neće ni formirati Zajednicu srpskih opština, rekao je predsjednik Srbije.

Kazao je da su oni jučer na sastanku Brdo-Brioni proces počeli da govore da su krenuli s upravljačkim timom, i to tek da bi ispunili formu.

- Neće oni to da rade, pa to su rekli jučer i onaj Enver Hodžaj i prekjučer Blerim Šlalja. Obojica su rekli da neće formirati ZSO, nego tek da je ZSO maksimum onoga što Srbi mogu da dobiju kao konačno rješenje ako priznaju nezavisnost - kazao je Vučić u izjavi novinarima.

Dodao je da Albanci u Prištini ne razumiju da je to njihova obaveza prema Briselskom sporazumu, u kojem se, podsjeća, nigdje ne spominje nezavisnost, kao ni UN.

- Nigdje im se ne pominju UN, iako je u prvobitnom nacrtu to stajalo, ali ja nisam želio to da prihvatim, onda su uslijedili pritisci koje nismo željeli da prihvatimo, odoljeli smo im, i toga nema. Ali, oni kao da nemaju stvarni tekst, nego nacrt, pa sanjaju o nekim stvarima, ali ne žele da ispune svoje obaveze i ja vam kažem unaprijed, neće ih ispuniti - kazao je predsjednik Srbije.

Ponovio je da je jučer na sastanku Brdo-Brioni upitao Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu koga lažu da imaju 4,4 miliona stanovnika, odnosno 3,5 miliona, te koga Srbija laže da ima 7,3 miliona stanovnika.

- I svi znamo da je sve to značajno manje i da je svakog dana sve manje, samo volimo da dodamo po 400, 500 hiljada da bismo izgledali jače - kazao je Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.