INAUGURACIJA

Vučić ide kod Putina, Dodik zbog Đurđevdana ostaje u BiH

Informer

3.5.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je specijalni poziv da posjeti Moskvu, samo dan poslije inauguracije predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina.

Vučić će kod Putina boraviti 8. maja, a posjetu će možda produžiti i na 9. maj, kada će u Moskvi, kao i svake godine, veličanstvenom vojnom paradom biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom. Moguće je, dakle, da će srbijanski predsjednik biti jedini evropski državnik na ovoj paradi.

Aleksandar Vučić nije u mogućnosti da na sam dan Putinove inauguracije 7. maja bude u Kremlju, s obzirom na to da je još prije nekoliko mjeseci dogovorena njegova posjeta Turskoj i sastanak s Redžepom Tajipom Erdoanom.

Vučiću je stigao poziv da bude gost u Kremlju povodom predsjedničke inauguracije. Tom prilikom predviđen je sastanak s Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Dvojica lidera razgovarat će o svim aktuelnim temama, a posebno o sigurnosti u regionu. U agendi za posjetu su i razgovori o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, a posebno o nastavku vojnotehničke saradnje i daljnjoj modernizaciji Vojske Srbije. Osim šest ruskih i četiri bjeloruska „miga“, pričat će se o nabavci novih helikoptera i savremenih PVO sistema.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da neće ići kod Putina na inauguraciju jer 6. maja slavi Đurđevdan!

- Ja vidim iz medija da sam pozvan, a u kabinetu nema još nikakvog poziva. Slavim krsnu slavu, moja slava je Đurđevdan, tu sam, kao svaki dobar domaćin i Srbin, i zato ću ostati ovdje - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.