BEOGRAD

Suđenje policajcima u slučaju "Potočari" bez javnosti

Nezavisne novine
28.05.2018 11:25

Viši sud u Beogradu odlučio je danas isključiti javnost sa suđenja dvojici policajaca osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.

Javnost je isključena na prijedlog Tužilaštva iz razloga "nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu".

Sutkinja Violeta Jovanović je ukazala da će tokom postupka biti iznošeni povjerljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu, te da je sud donio rješenje o isključenju javnosti.

Ona je ukazala da odbrana nema pravo žalbe na ovo rješenje i da sud može u toku postupka da preispita svoju odluku i eventualno otvori postupak za javnost.

Presuda će, u svakom slučaju, po okončanju suđenja biti objavljena javno.

Nakon što su novinari napustili sudnicu, iza zatvorenih vrata počelo je suđenje okrivljenim policajcima - Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću - na kome oni imaju priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

Oni su za ovaj slučaj angažirali čak 10 branilaca - obojica po pet advokata.

Milan Dumanović i Mladen Trbović terete se za krivično djelo odavanje službene tajne.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016., a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice još nisu javno saopćeni, a prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, prema usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine, kada se dogodio napad na srbijanskog premijera.

NA VRH