SANKCIJE

Šešelj na "crnoj listi": SAD mu zamrzle 187.000 dolara u stranim bankama

Blic.rs

1.6.2018

Vojislavu Šešelju zamrznuto je 70.000 dolara u Siti banci u Portoriku i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na "crnoj listi" SAD, pišu beogradske "Novosti".

On je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inostranstvu, navodi list.

Šešelju su sankcije uvedene prije 15 godina, kada je Tribunal u Hagu tražio da dođe u Holandiju na suđenje za zločin protiv čovječnosti.

-Na "crnu listu" SAD stavljen sam pod izgovorom da sam bjegunac od Haškog suda. A uopće nisam begunac, jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao - kaže Šešelj za "Novosti".

Sve dok ne bude skinut sa "crne liste" neće moći da podigne 187.000 dolara koje je, kako kaže, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige širom svijeta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

-Preko srpskog konzula u Hagu, pisao sam američkoj ambasadi tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da mogu da ga koristim samo ako unajmim američkog advokata da me brani i da ga platim tim parama. Taj papir još čuvam - navodi lider radikala.

Kaže, također, da je imao i neki iznos u Kaliforniji koji je uspio da izvuče krajem devedesetih godina, dok je njegova supruga Jadranka uspjela da dobije oko 42.000 dolara koji su se nalazili u Kanadi.

Na "crnoj listi" se i dalje nalazi Slobodan Milošević koji već 12 godina nije živ. Osim njega, tu su i njegova supruga Mirjana Marković, sin Marko i kćerka Marija, kao i nekadašni predskednik Srbije Milan Milutinović, haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.